| |||||
|
| |||||
![]() ![]() ![]() |
| Heffe |
Written: May 17 2007, 22:06:07
|
Nornik![]() Group: Użytkownicy Posts: 452 Serwer PL: Pasqódne wakacje u Ragrosa. Serwer CZ: Ah, te Czeszki. |
coskolwiek dla gnoma. sprawdziłem 3 razy więc wszystko powinno się zgadzac. jak cos nie gra, jakieś pytania, uwagi- zapraszam na PM.
Propozycja poczatkowej rozbudowy księstwa rasy GNOMÓW. Podane wykonywanie poszczególnych czynności. W budowie znak "+" lub "-" oznaczają, iż należy wybudować lub zburzyć podaną ilość określonych budynków [ zakładka 'budowa']. W zartudnieniu zaś oznaczają, iż należy zatrudnić(dodać) lub zwolnić(odjąć) określoną ilość pracowników w podanym zawodzie [ zakładka 'zatrudnienie' ]. "Odkrywanie" oznacza ile procent pracy naukowców powinno być przydzielone do podanego zawodu [zakładka 'zatrudnienie', tabelka 'Odkrywanie(% naukowców)']. "BS" ( Budynek Specjalny ) oznacza jaki budynek specjalny powinniśmy zaczać budować w danej turze [ zakładka 'budowa->budynki specjalne' ] "Labirynt" oznacza, iż powinniśmy wejść do labiryntu [ zakładka 'stolica->labirynt'] i wziąść z niego podany surowiec. W pierwsze dni możliwe jest wybranie jedynie pieniędzy. 1. tura Budowa: +15 Cegielnia +10 Kamieniołom BS: Ratusz Zatrudnienie: 200 Kamieniarze 500 Murarze 300 Kupcy 800 Naukowcy Odkrywanie: Kamieniarze 25% Murarze 25% Kupcy 25% Naukowcy 25% Klikamy turę ( czerwone kółeczko u dołu lewej strony w panelu 'Stolica' ). 2. tura Budowa: +2 Warsztat Murarski +25 Cech Kamieniarzy +15 Cegielnia +10 Kamieniołom +10 Uniwersytet Zatrudnienie: +163 Murarze Klikamy turę. 3. tura Budowa: +1 Warsztat Murarski +20 Cech Kamieniarzy +20 Cegielnia +10 Sklep +24 Uniwersytet BS: Tajemnica Tworzywa Zatrudnienie: +19 Kamieniarze +137 Murarze Klikamy turę. 4. tura Budowa: +30 Domy +20 Cech kamieniarzy +20 Cegielnia +20 Sklep +8 Uniwersytet BS: Świątynia Bogactwa Autora Zatrudnienie: +246 Kamieniarze -100 naukowcy Klikamy turę. 5. tura Labirynt: Złoto Budowa: +270 Domy +2 Zakład Kamieniarski +4 Warsztat Murarski +40 Cech Kamieniarzy +50 Cegielnia +10 Sklep +10 Biblioteka +44 Uniwersytet Zatrudnienie: +135 kamieniarze +119 mur -100 kupc Klikamy Turę. 6. tura Zatrudnienie: +100 Kamieniarze +187 Murarze Klikamy turę. 7. tura Mamy zbudowane ŚBA mozemy wiec ponownie wejść do laburyntu. Bierzemy z tamtąd kase i dokupujemy ziemi tak byśmy mogli ją zabudowac. Mnie wyszło, że w 7 turze mozna dokupić ok. 500 akrów. Należy przy tym pamietać, że wzrośnie nam cena Budynków Specjatnych o 1% za kazde 100 kupionych akrów. Obnizy sie też premia z naukowców czyli 'Odkryto' w panelu 'Zatrudnienie'. Wzrośnie natomiast wydajność manufaktur i to w bardzo znaczącym stopniu. Dalsze postepowanie zależy od preferencji graczy. Na pewno następnym budowanym Budynkiem Specjalnym powinien być Zajazd u Czerwonego Smoka. Miłej zabawy Heffe This post has been edited by Heffe on May 17 2007, 23:22:40 --------------------
Akcja "Góra Grosza" trwa. Przyłącz się i Ty!
Boże, daj mi cierpliwość, bym pogodził się z tym, czego zmienić nie jestem w stanie. Daj mi siłę, bym zmieniał to co zmienić mogę. I daj mi mądrość, bym odróżnił jedno od drugiego. (Marek Aureliusz) |
| Iroquez |
Written: May 19 2007, 21:22:03
|
Saper![]() Group: HelpTeam Posts: 597 Serwer PL: Ora o Nameru na Yo! Serwer CZ: nie gram |
klikalem gnoma troche z tego poradnika heffe ale coś tam pozmieniałem i miałem lepszy rezultat
--------------------
"Mieli do wyboru wojnę lub hańbę. Wybrali hańbę, a wojnę będą mieli także."
Winston Churchil |
| Coolt |
Written: May 19 2007, 22:23:52
|
Wwarrczący jeździec![]() Group: Użytkownicy Posts: 130 Serwer PL: [GDM] w Valhalli, [klik] w Densetsu Uesugi Serwer CZ: było, minęło |
poprawiłem gnoma:
7/15, ratusz,tajemnica,śba 3,6k gleby ciekaw jestem najlepszych klików dzisiaj moje wnioski z kliku: manufaktury bardzo dużo dają, zwłaszcza jeziorka, więc autosprzedaż wszystkiego poza kamykami warto ustawić ja do 6 tury nie używałem kamieniarzy, trochę gleby się kupiło i kamieniołomy spokojnie starczają trzeba wyczuć ile gleby kupić, żeby odkrycie w zawodach za bardzo nie spadło, a manufaktury się polepszyły --------------------
|
| Coolt |
Written: May 20 2007, 13:45:27
|
Wwarrczący jeździec![]() Group: Użytkownicy Posts: 130 Serwer PL: [GDM] w Valhalli, [klik] w Densetsu Uesugi Serwer CZ: było, minęło |
COOLTOWY PORADNIK DLA GNOMA
Po kliknięciu wg tego poradnika będziecie mieli 3800 akrów, postawione budynki specjalne: ratusz, tajemnica tworzywa i świątynie bogactwa autora w 7 turce (7/15), czyli mieć lepszy stan guba niż większość graczy na serwie WERSJA DLA POCZĄTKUJĄCYCH 1. Logujemy się na księstwo 2. jesteśmy w stolicy, TURKA 1/15. klikamy zakładkę BUDOWA. zjeżdżamy na sam dół i budujemy 25 jezior many [wpisujemy 25 w białym polu przy jeziorach many i klikamy kciuk] klikamy zakładkę ZATRUDNIENIE: na górze [gdzie jest napis zmieniają o] wpisujemy 200. klikamy na minusa przy kamieniarzach i naukowcach, zdejmując odpowiednio 100 kamieniarzy i 200 naukowców. Pozyskanych 300 ludzi pakujemy w murarzy klikając 2x plusa przy nich. klikamy minusa przy wszystkich odkryciach, tak żeby miał 100 odkrycia w puli. Teraz zmieniamy na górze zmiane na 25 i rozdzielamy punkty nauki równo po 25 w kamieniarzach, murarzach, kupcach i naukowcach (zwanych slangowo nieukami pensje zostawiamy na 50 przez cały czas. Nic przy nich nie majstrujcie każdą taką operacje trzeba zatwierdzić klikając w kciuk klikamy zakładkę OPCJE klikamy sprzedaj w jedzeniu i manie i zatwierdzamy kciukiem. Dzięki temu mana z jeziorek many i żarcie z sadów owocowych będzie sprzedawane, a my będziemy mieli kase na budynki budynek specjalny (slangowo spec) zostaje taki jaki jest początkowo ustawiany, a więc ratusz. klikamy TURKĘ [czerwone kręcące się kółeczko w lewym dolnym rogu] TURKA 2/15 przyszło do nas nowych 163 mieszkańców. Chcemy ich zatrudnić. W tym celu wchodzimy do BUDOWY, budujemy 2 warsztaty murarskie. Oprócz tego budujemy też: 35 sadów owocowych 75 kamieniołomów 25 kopalni złota 25 jezior many komentarz: kamienie są nam potrzebne, aby murarze mogli stawiać budynki specjalne, z reszty manufaktur będziemy dostawać kasę na kolejne budynki 5 cegielni (cechów murarzy), aby wydajniej pracowali wchodzimy do zakładki ZIEMIA i kupujemy 170 akrów, żeby nasze manufaktury działały wydajniej zatrudniamy w ZATRUDNIENIU nowych ludzi w murarzach klik TURKI TURKA 3/15 zbudowaliście ratusz, brawo! teraz wchodzimy do BUDOWY i budujemy: 1 warsztat murarski 50 uniwersytetów (są na samym dole), aby wszystkie zawody wydajniej pracowały 60 cegielni 40 sklepów (cechów kupców) 50 bibliotek (cech naukowców) 53 domy przechodzimy teraz do zakładki BUDYNKI SPECJALNE w BUDOWIE i zaznaczamy tajemnice tworzywa, zatwierdzamy kciukiem w ZATRUDNIENIU: zwalniamy 200 naukowców (i tak sobie poradzą z odkryciami, a przydadzą się bardziej gdzie indziej zatrudniamy ludzi tak, aby mieć 800 murarzy i 287 kamieniarzy klik TURKI TURKA 4/15 brawo! mamy kolejny budynek specjalny: tajemnice tworzywa. budujemy! w BUDOWIE 2 warsztaty murarskie 10 cegielni 55 cechów kamieniarzy 10 bibliotek komentarz: być może zauważyliście, że trzymam cechy na poziomie ok 30%. To dobra strategia, zawody są wtedy wydajniejsze, a nie potrzebujemy zbyt wielu budynków pakować w cechy. Żeby zdobyć każdy kolejny 1% cech, trzeba w to włożyć coraz więcej budynków, 30% jest najczęściej optymalne 50 kamieniołomów 130 domów ustawiamy w BUDYNKI SPECJALNE, świątynie bogactwa autora (slangowo śba) i zatwierdzamy kciukiem kupujemy w zakładce ZIEMIA 150 akrów -> aby mieć wydajniejsze manufaktury zatrudniamy w ZATRUDNIENIU: kamieniarzy, aby mieć w sumie 326 murarzy, do 1000 klik turki TURKA 5/15 budujemy: 4 warsztaty murarskie 20 cegielni 50 uniwersytetów (slangowo uniwerków) 194 domy zatrudniamy wszystkich nowoprzybyłych w murarzach klik TURKI TURKA 6/15 budujemy: 10 cech kamieniarzy 28 domów zatrudniamy: kamieniarzy do 600 murarzy do 1400 resztę w nieuków(naukowców) klik TURKI TURKA 7/15 mamy upragnione śba (świątynie bogactwa autora)! teraz możemy drugi raz każdego dnia wejść do labiryntu, aby zasilić swoje księstwo kasą, surowcami i innymi rzeczami klikamy w stolicy na zakładkę LABIRYNT. Wybieramy poprzez kliknięcie profesora i 2x bierzemy kasę teraz możemy dokupić sobie gleby (slangowo ziemi) do 3700 i znaleźć koalicje, która będzie chciała nas przyjąć. Przydatny do tego może być ambasador (w zakładce DORADCA), forum bezkoalicyjne (w zakładce FORUM/FORUM BEZKOALICYJNE), albo na forum poza grą www.reddragon.pl/koszary Jak nas przyjmą do koalicji, będziemy mogli korzystać z paktów kupieckich, dzięki temu móc zatrudnić więcej kupców bez spadku efektywności (która powinna wynosić 800-1200), i mieć dzięki temu więcej kasy. W dalszej grze zatrudniajcie murarzy, kamieniarzy tyle, żeby razem z kamieniołomami produkowali tyle kamyków ile potrzebują murarze, widać to w zakładce ZATRUDNIENIE. Warto w następnym dniu zatrudnić magów i druidów, żeby móc rzucać na siebie białą magię (slangowo BM), a do tego trzeba zatrudnić więcej naukowców i ustawić odkrycia w magach i druidach. Poradzicie sobie! Pytajcie bardziej doświadczonych koalicjantów, jak dalej grać ******************************************************** WERSJA DLA MASTAHÓW TURKA 1/15. budujemy 25 jezior many ZATRUDNIENIE: 500 murarzy 500 kupców 800 naukowców odkrywanie po 25 w kamieniarzach, murarzach, kupcach i nieukach ustawiamy autosprzedaż żarcia i many klikamy TURKĘ TURKA 2/15 budujemy: 2 warsztaty murarskie 35 sadów owocowych 75 kamieniołomów 25 kopalni złota 25 jezior many 5 cegielni kupujemy 170 akrów, żeby nasze manufaktury działały wydajniej zatrudniamy nowych ludzi w murarzach klik TURKI TURKA 3/15 1 warsztat murarski 50 uniwerków 60 cegielni 40 sklepów 50 bibliotek 53 domy ustawiamy tajemnice tworzywa w specach w ZATRUDNIENIU: zwalniamy 200 naukowców zatrudniamy ludzi tak, aby mieć 800 murarzy i 287 kamieniarzy klik TURKI TURKA 4/15 budujemy: 2 warsztaty murarskie 10 cegielni 55 cechów kamieniarzy 10 bibliotek 50 kamieniołomów 130 domów ustawiamy budowę śba kupujemy 150 akrów zatrudniamy: kamieniarzy, aby mieć w sumie 326 murarzy, do 1000 klik turki TURKA 5/15 budujemy: 4 warsztaty murarskie 20 cegielni 50 uniwerków 194 domy zatrudniamy wszystkich nowoprzybyłych w murarzach klik TURKI TURKA 6/15 budujemy: 10 cech kamieniarzy 28 domów zatrudniamy: kamieniarzy do 600 murarzy do 1400 resztę w nieuków(naukowców) klik TURKI TURKA 7/15 mamy śba bierzemy 2x z laba złoto i kupujemy glebe do 3,7k lub 3,8k *************************************************** wszelkie uwagi proszę kierować na PM lub gg 3960807 Mam nadzieję, że się przyda This post has been edited by Coolt on May 20 2007, 20:16:54 --------------------
|
| Cichy |
Written: May 20 2007, 23:25:28
|
Leśna zjawa![]() Group: Junior Admini Posts: 803 Serwer PL: Serwer CZ: |
klikam sobie gnoma z twojego poradnika i wybudowanie 167 budynków w 2 turce jest niemozliwe nie ma tyle kasy na to, wiec nie wiem jak Ty to zrobiłes ??
NIe no naprawde te liczyb budynków do budowy to są z kosmosu Edyta: a to chyba ze tak, kurde a ja nie mogłem rano klikac This post has been edited by Cichy696 on May 21 2007, 0:16:14 --------------------
"l like these calm little moments before the storm."
Z ciekawszych osiągnięć: Spartans||Zakon Krwi||Szalone cyferki||Eleasis||Chinatown-->Deities of Dragons||Silmarillion ||Champeone-->Campeone||Aegyptus||Środki czyszczące-->PRLowska Dobranocka ||ArgońańskiePokojówki||Moda na Sukces||Junior Admins||Soul Society||Jumping rabbits |
| blebleble |
Written: May 21 2007, 0:08:54
|
|
Bro'Var Group: Użytkownicy Posts: 37 Serwer PL: Ελλάδα Serwer CZ: |
Cichy696: jak bys klikal rano to by sie wszytko zgadzalo, admini "naprawili" buga i wszyscy ludzie ktorzy po godzinie 20 sprzedawali cos na targu dostawali 2x mniej kasy, stad te nieporozumienia
--------------------
lame
|
| bartoszbirek |
Written: Sep 13 2008, 17:57:57
|
|
Nowicjusz Group: Użytkownicy Posts: 1 Serwer PL: Serwer CZ: |
przegladam sobie forum i tylko jedno do zakomunikowania mam:
gnomem w 6 turce spokojnie mozna miec ratusz, tajemnice i sba. do tego 3k gleby. Dodatkowo posiadac niesamowitego kopa na nastepny dzien w postaci... a tego juz nie powiem Pozdrawiam |
| Mefi |
Written: Sep 13 2008, 18:30:24
|
Skurut Hai![]() Group: Użytkownicy Posts: 1208 Serwer PL: Serwer CZ: |
no jak zaczynasz grac 10. dnia ery, majac dopakowane pakty kupieckie to pewnie ze to nie problem, aby osiagnac taki wynik
--------------------
Butterflies are random thoughts people have. They live, They die, They are pointless.
Jonathan Watson LARP ZT na Pomorzu Tygodniówka 2010 - Trailer |
| Gumis |
Written: Dec 2 2009, 16:35:18
|
Leśna zjawa![]() Group: Moderatorzy Posts: 796 Serwer PL: dawno temu Serwer CZ: jeszcze dawniej |
W związku ze startem nowej ery i po zmianach, które nastąpiły niedawno (zmiana kosztu BSów itp) zapraszam i gorąco namawiam do napisania, nawet krótkiego (aczkolwiek dłuższe i bardziej szczegółowe byłyby lepsze dla nowych graczy
-------------------- |
| Mefi |
Written: Dec 3 2009, 16:45:30
|
Skurut Hai![]() Group: Użytkownicy Posts: 1208 Serwer PL: Serwer CZ: |
klikamy do 15, zeby jutro dac lepsze pakty kupieckie oraz zeby postawic SSH (warto, bo ceny zakupu beda nizsze, a mozna dzisiaj sprzedac czesc surowcow za niezla kase)
1 turka: budujemy ratusz, 20 manufaktur do many i 5 do zarcia; 200 ludzi do murarzy (zabieramy ich z kupcow) 2 turka: budujemy zajazd, 15 cechow do kamieniarzy, murarzy, 10 do naukowcow i 20 do kupcow; 100 ludzi do murarzy, reszte do kamieniarzy 3 turka: budujemy tajemnic tworzywa, wlaczamy odkrywanie w druidach, 50 cechow do magow, 20 do murarzy, kamieniarzy i kupcow, 500 ludzi do magow (300 zabieramy z naukowcow) 4 turka: budujemy ŚBA powinnismy miec tyle many, aby rzucic raz pracowitosc, jak sie uda zbudujemy ŚBA w jednej turze; ludzi do murarzy (trzeba zbudowac 5 warsztatow do nich); po 40 cechow do murarzy; wlaczamy czarowanie co turke pracowitosci 5 turka: mamy ŚBA, mozemy wejsc dwa razy do laba po zloto, kupujemy ziemie paczkami po 100 i zabudowujemy; stawiamy 200 uniwerkow, domki do wartosci 50%; 50 cechow do kupcow, murarzy i kamieniarzy, a reszte (jak zostanie) pakujemy w cechy do murarzy i kamieniarzy po rowno; 100 ludzi do kamieniarzy, reszte do murarzy; budujemy Komando (jak nam pracka nie wyszla) lub Port (jak wyszla) 6 turka: trzeba wlaczyc kupowanie many (i czarowanie do skutku), bo zapewnie zabraknie na pracowitosc; budujemy Port; ludzi do naukowcow, murarzy, kamieniarzy, kupcow (po 200) - jak zabraknie miejsca trzeba dostawic 5 warsztatow; kupujemy 100 ziemi, dajemy po 50 cechow do kupcow i naukowcow 7 turka: budujemy smoczy mur; ludzi do naukowcow (do 1000) drudow (do 500) reszte do murarzy i kamieniarzy (tak, aby bylo o maximum 200 wiecej murarzy); kupujemy 100 ziemi, 50 cechow do druidow i magow 8 turka: budujemy rezydencje generala; kupujemy ziemie - dajemy 100 uniwerkow, reszte w domki; 200 kupcow reszte w kamieniarzy i murarzy; od tej turki bedziemy mieli w miare staly przyplyw kasy, za nia kupujemy ziemie paczkami po 100, pakujemy w domki (50%), cechy (40%) i uniwerki (25%) 9 turka: 500 ludzi do magow, 300 do kupcow, reszte w murarzy i kamieniarzy; kupujemy ziemie i pakujemy w budynki tak jak napisalem powyzej 10 turka: ludzi do murarzy i kamieniarzy; kupujemy i zabudowujemy ziemie, o ile mamy PZ 11-12 turka: budujemy SSH, ludzi do murarzy i kamieniarzy 13 turka: ludzi do kupcow, tak aby zaczeli sie szkolic, bo jutro beda dzialac na wiekszej powierzchni 14 turka: ludzi do murarzy i kamieniarzy 15 turka: ludzi do murarzy i kamieniarzy; SSH powinno stac; mamy teraz duzo kasy - za calosc kupujemy ziemie tak, aby dac wieksze pakty kupieckie koalce na jutro; powinnismy skonczyc z 4k+ ziemi (ja skonczylem z 4500); wlaczamy budowanie łaźni (powinna byc do wybudowania w dwie turki); pensje na 46 ustawawiamy trzeba pamietac, aby kupowa ziemie (paczkami po 100) jak sie da i zabudowywac ja; gdzies w okolicach 10-11 turki skoncza sie nam PZ, wtedy ziemi nie kupujemy, bo podnosi to cene budynkow specjalnych mozna oczywiscie skonczyc z wieksza iloscia gleby, ale to zalezy od tego jak nam szczescie dopisuje i jak szybko Port zbudujemy; jest tez droga przez łaźnie do ambasady, ale ja tak nie klikam - wole miec SSH, bo wtedy mozna kupowac surowce, co jest juz nieuniknione w 2. dniu rozbudowy; mozna tez kliknac do 5 i czekac na lepsze pakty jutro, ale to jest zerowanie na koalce moim zdaniem This post has been edited by Mefi on Dec 3 2009, 18:05:10 --------------------
Butterflies are random thoughts people have. They live, They die, They are pointless.
Jonathan Watson LARP ZT na Pomorzu Tygodniówka 2010 - Trailer |
| bboykostek |
Written: Jun 29 2010, 1:49:43
|
||
|
Nowicjusz Group: Użytkownicy Posts: 1 Serwer PL: Serwer CZ: |
JA 4850 WIEC NIEZLE:D |
||
| Zyklon |
Written: Jun 29 2010, 9:51:03
|
Berserker![]() Group: Nauczyciele Gry Posts: 961 Serwer PL: Serwer CZ: SSSIE!!11 |
postów bezpośrednio po sobie się nie cytuje...
--------------------
W pamięci: Rashidun Caliphate[Wygrana Era]
Letnia era: Reservoir Dogs, Diablo , Krwawe Dranie, Talia Smoków, HeroesUnion Kiedyś: Jumping Rabbits, Gone in 60 Seconds , Babilon da Bandit, TheEyesOfTheWorld , La legion d`ombre , RHCP i sporo innych |
![]() |
![]() ![]() ![]() |