| |||||
|
| |||||
| Pages: (4) [1] 2 3 ... Last » ( Go to first unread post ) | ![]() ![]() ![]() |
| Lipski |
Written: Jan 15 2006, 17:58:23
|
Skurut Hai![]() Group: Użytkownicy Posts: 1278 Serwer PL: Serwer CZ: |
Jako, ze topiki z pytaniami na temat klikania pierwszych tur wyrastają jak grzyby po deszczu, a nikt się chyba nie kwapi jakiegoś sensownego poradnika napisać, postanowiłem zrobić to sam.
Będzie tu opisane jak robię to ja, moim księstwem i moim sposobem. Jak ktoś znajdzie jakiś błąd, bądź uzna, że coś da się zrobić lepiej, prosze o PM, bądź mejla z uzasadnieniem, osoba zostanie dodana do współautorów. Pamiętajcie też, że w pierwszy dzień mamy tę miłą sytuację, że mamy nieograniczoną ilość prób. Jeżeli coś zwaliamy, coś nam nie wyjdzie, uznamy że coś moglibysmy zrobić lepiej, możemy księstwo abydkować, i spróbować jeszcze raz. Do własnych prób i eksperymentów zachęcam, nigdy nie wiadomo co ciekawego moze wyjść podczas takiego "eksperymentowania". Jak klikac pierwsze tury goblinem? Tura 1 - Stawiamy 4 szkoły i kupujemy 101 ziemi. Mamy dwustu ludzi, wszystkich dajemy w murarzy. Ustawiamy udział punktów zabudowy na 0%. Ustawiamy budowę pierwszego budynku specjalnego (najlepiej Ratusz, bądź Zajazd Czerwonego Smoka). Ustawiamy płace na 30. Można też dać 195 ludzi w murarzy, i 5 kupców - tracimy niezauważalnie na PZ, ale zarabiamy więcej kasy, co sie bezpośrednio przekłada na ilosć budynków jakie możemy zbudować. Ja tak nie robię, ale wygląda na to, ze to dobry pomysł. KLIKAMY TURĘ Tura 2 - Zbudowało nam się 3% Budynku Specjalnego. Przyszło 34 ludzi, a popularność wzrosła o 2. Jesteśmy w stanie zbudować 30 budynków. Wszystkich ludzi którzy doszli wrzucamy w murarzy. Budujemy 16 szkół, 7 kamieniołomów i 7 kopalni złota. Ustawiamy płace na 50. KLIKAMY TURĘ Tura 3 - Powinniśmy mieć 19% zbudowanego budynku specjalnego, powinno dojść 35 ludzi. Popularnosć powinna wynosić 57, i powinniśmy móc zbudować 25 budynków. Ludzi wrzucamy w murarzy. Stawiamy 8 kopalni złota, i 8 kamieniołomów. 5 szkół i 4 cegielnie. KLIKAMY TURĘ Tura 4 - mamy 52% Budynku Specjalnego, popularnosć wynosi 62, przyszło 36 ludzi, możemy zbudować 27 budynków. Stawiamy 16 cegielni, 5 kamieniołomów i 6 kopalni złota. Ludzi w murarzy. KLIKAMY TURĘ Tura 5 - Juhhuu, stoi budynek specjalny! Ustawiamy budowanie Tajemnicy Tworzywa. Popularność 66, doszło 35 ludzi. Wchodzimy do Labiryntu i bierzemy złoto. Dostajemy go 1mln. Zabudowujemy całą ziemię. Dokupujemy ziemii do 301 i znowu zabudowujemy. Dokupujemy do 401, i zabudowujemy to co się da. Kiedy już nic więcej nie będziemy mogli zabudować, dokupujemy ziemii do 2k. Można więcej jak ktoś chce, dalsze tury nie będą już rozpisane co do jednego człowieka, punktu popularności itp. Jak zabudowywać glebę? Podam ogólnie, możecie to modyfikować, bądź próbować inaczej, jak pisałem ilość prób jest nieograniczona. Stawiamy na pewno około 100 szkół. Dodajemy trochę do manufaktór, tak zeby kopalni było około 60, kamieniolómów 50. Jak ktoś ma zamiar korzystać w pierwszym dniu z magów, stawiamy także jeziora many (około 40). Stawiamy po 15 warsztatów murarzy i kamieniarzy, oraz po 5 naukowców, kupców, magów (magów tylko jak ktoś będzie z nich korzystał). Można cosik dodać do cechów murarzy, kupców, kamieniarzy i naukowców. Warto dodać cosik do uniwersytetów, przydadzą się. KLIKAMY TURĘ. Tura 6 . Przychodzi nam 400-500 ludzi. Dajemy około 300 w naukowców, i ustawiamy odkrywanie w naukowcach na 100%. Reszta ludzi w murarzy. Od tej tury można też powoli zaczac wrzucać ludzi w magów, jak chcemy. KLIKAMY TURĘ Tura 7 - Zbudowała nam się Tajemnica Tworzywa. Ustawiamy budowanie ŚBA, zabudowujemy troszku gleby, jeśli mamy taką możliwość. Ludzi rozdzielamy odpowiednio w murarzy i naukowców. Ustawiamy odkrywanie w naukowcach na 70%, 30% dla murarzy. KLIKAMY TURĘ Od tej pory budujemy ŚBA tak do 13-14 tury. Pamiętamy o przydzielaniu ludzi do zawodów co turę. Pamiętajcie, by koło 8-10 tury dać conieco w kupców, by z kasą wychodzić na +. Warto także sukcesywnie zwiększać ilość naukowców. Pamiętajcie, że jak murarze zaczną produkować tyle PZ, że manufaktury będą produkowac za mało kamieni, by pokryć zapotrzebowanie, zaczynamy wrzucać ludzi w kamieniarzy. Od tej pory na jednego wrzuconego w murarzy ludzia dajemy jednego do kamieniarzy. W późniejszych turach odkrywanie dajemy po równo 20 do wszystkich zawodów (kupcy, magowie, naukowcy, kamieniarze i murarze), jeżeli nie mamy magów, to dajemy po 25 (murarze, kamieniarze, naukowcy, kupcy). Ja skończyłem budować ŚBA w 13 turze (tzn, na górze jest napisane 13 tura, a ja już moge ustawiać następny BS do budowania). Budujemy reszte pierwszorzędowych - teraz budują się w 1 turę. Mamy 16 turę, i zbudowane wszystkie pierwszorzędowe + ŚBA. Ustawiamy budowanie Smoczego Muru, i klikamy ostatnią turę. teraz mamy dwie możliwości. Bierzemy złoto z labu i: a) Zabudowujemy za nie ziemię - mamy sporo PZ z ostatnich tur, nadmiar podczas budowania pierwszorzędowych się odkładał. Można również zaprzestać na 5 turze, i czekać na przeliczenie. Wtedy następnego dnia klikamy juz z paktami kupieckimi i jest fajniej, ja jednak wole pierwszego dnia klikać do 17. Pomogli: marcinii, henoch, Modzell Pozdrawiam i zapraszam do komentowania, Lipski |
| marcinii |
Written: Jan 15 2006, 18:10:17
|
||
|
Ogr Group: Użytkownicy Posts: 1558 Serwer PL: Przerwa ;) Nie pisać i tak nie zagram ;) Serwer CZ: |
EDYTKA No i ustalilismy z lipskim że źle było z tymi powierzchniami i doszliśmy do tego że trzeba wkleic arkusz w excelu z progami cen budynków bo inaczej sie nie da
Pozatym ja wole klikać 5 tur 1 dnia EDYTKA Ratusz i Zajazd Czerwonego Smoka powinno sie stawiac przed ŚBA This post has been edited by marcinii on Jan 15 2006, 18:43:54 --------------------
|
||
| Lipski |
Written: Jan 16 2006, 20:56:38
|
Arkusz dostałem, i niedługo dodam do poradnika.
Czy naprawdę nikt nie jest w stanie znaleźć zadnego defektu w moim poradniku? Ja sam mogłóbym zanaleźć kilka, ale taki brak entuzjazmu mnie straszliwie zniechęca Wytykać mi błędy!!!11 |
| Modzell |
Written: Jan 16 2006, 22:24:38
|
|
Nornik Group: Użytkownicy Posts: 461 Serwer PL: AoW Serwer CZ: |
Lipski : Ja na poczatku wrzucam 5 qpcow, bo starta w pz prawie zadna, a da sie wiecej kasy zarobic. I troche inny stosunek szkol do manufaktur w pierwszej turze
|
| Lipski |
Written: Jan 16 2006, 22:32:57
|
Modzell: Kupców uwzględnie ;-)
Jaki dokładniej ten stosunek szkoły/manufaktury? |
| Gringho |
Written: Jan 16 2006, 22:56:16
|
Paladyn![]() Group: Użytkownicy Posts: 650 Serwer PL: Saluto Alcoholico [kołujacy imp], Made in Hell Serwer CZ: cze ssie jak okurzacz |
ja daje place na 1 i mam 56 budynkow do zabudowy..
daje 5 szkol (razem 10) 21 manufaktur do kamykow i 30 cechow murarzy. place na 35.. w 3 z tych 19 daje 10 do chechow i 9 do manufaktur. place na 50... i do 5 tez stoi... ale to moj wlasny sposob wiec pewnie da sie lepiej --------------------
...Zimne piwo jest tak samo dobre jak niedobre jest cieple...
Cytat filozofa z DS 2- PG |
| Peper |
Written: Jan 16 2006, 23:17:35
|
Leśna zjawa![]() Group: Użytkownicy Posts: 893 Serwer PL: ... ... ... ... ... ... Serwer CZ: ... ... ... ... ... ... |
Ja ogulnie klikam 15 tur a nie 17.
W 14 turze już wrzucam kupców przez ture sie wyszkola troche to przyspieszy mnie na next dzień. Czarowanie polecam w drugim dniu i dawanie w pierwszym magów tak jak tu jest napisane to za szybko. Oczka możemy dac pod koniec klikania wiadomo ze czym wiecej many tym mniej jej dochodzi. Jak juz będa dochodzić generałowie proponuje brac wszystko co jest ekonomiczne,generalicje sie zdąży dobrac potem. Od 2 dnia starac sie kupiona glebe zabudować jak nie mamy gdzie jej budować to do domków.Proponuje iść szybko do SSH i od razu po wybudowaniu ustawić automatyczne kupowanie.Obliczyc też czy nam starcza na automatyczne czarowanie najpierw wystarczy fludium i pracowitość. Spece schodzkowo to wiadomo mysle że te rady poczatkującym sie przydadzą a warto tez zajrzeć jak prowadzic wydajnie guba może gdzies na forum takie cos jest |
| Modzell |
Written: Jan 17 2006, 1:23:41
|
||
|
Nornik Group: Użytkownicy Posts: 461 Serwer PL: AoW Serwer CZ: |
To, ze stoi to nie jest az takie trudne. Chodzi o to zeby miec mozliwie najwieksza popke w 5 turze Lipski: Widze, ze zmienilo sie to lekko i wrzucasz jak ja w 2 turze 16 szkol. Wiec teraz jest. Tyle, ze ja w 3 turze nie robie juz szkol wiecej. Wtedy chyba lepiej dac wiecej cechow do murazy |
||
|
Written: Apr 3 2006, 16:54:38
|
|
|
Group: Posts: Serwer PL: Serwer CZ: Warn: (0%)
|
Mnie nie wychodzilo tak pięknie jak w Twoim poradniku. Moze coś pokręciłem, bo to właściwie pierwszy klikałem, natomiast miałem opóźnienie.
Dzięki za poradnik Lipski, marcinii, henoch, Modzell. Bardzo mi się przydał. Respekt |
|
Written: Apr 25 2006, 8:17:43
|
|
|
Group: Posts: Serwer PL: Serwer CZ: Warn: (0%)
|
Siemka
Mam Pytanie jaką wydajnośc powinnienem mieć murarzy podczas budowania specjali /// i drugie pytanie gdy skoncze ze specjalami o ile powinnem zmieniejszyć robotników u murarzy powiedzmy ze bede miał ok.13 k-16k ziemi |
| VorteX |
Written: Apr 25 2006, 10:19:38
|
Golem![]() Group: Użytkownicy Posts: 221 Serwer PL: za duzo :( Serwer CZ: odwyk :D |
ja tam nie licze wydajnosci, wrzucam ludzi do magow naukowcow kupcow ile trzeba, a reszta idzie po polowie murarze/kamienairze zalezy jeszcze od bonusow rasowych ;]
|
| PlaYeR |
Written: May 29 2006, 17:45:29
|
|
Hoplita Group: Użytkownicy Posts: 6 Serwer PL: Carmarilla Serwer CZ: |
Lipski:sprobowalem Twoim sposobem i w 33 turki wybudowalem do 80% SSH
pytanko: czy tym sposobem mozna postawic wiecej BS w 33 turki czy tylko do SSH? |
| Lipski |
Written: May 29 2006, 17:59:11
|
To niezly wynik jest.
Zawsze da się lepiej. Napewno poszłoby ci lepiej, jakbyś nie klikał 33 turki z rzędu, tylko dwa razy po 17 - więcej bierzesz z laba, więcej zabudujesz itp., więc lepiej ci pójdzie. Da się zbudować całość SSH i to już jest bardzo dobrze, przyznam się że jakbym teraz na żywca podszedł do stawiania specy, nie wiem czy udałoby mi się zbudować SSH. Tak więc mozesz być z siebie zadowolony. Jakbyś dalej próbował, i doszedł do jakichś ciekawych wniosków, napisz tutaj, albo mi na PM - doda się co trzeba do poradnika. |
| Archon |
Written: May 29 2006, 18:12:33
|
|
Hoplita Group: Użytkownicy Posts: 6 Serwer PL: Serwer CZ: |
Sorka ze napisze nie w temat ale szukam takiego poradnika dla dzina lub ludzi czy jest tak samo opisane albo czy mozecie pomoc jak szybko budowac spece etc etc? plz help :/
--------------------
|
| Murgo |
Written: May 29 2006, 18:13:53
|
Golem![]() Group: Użytkownicy Posts: 248 Serwer PL: Serwer CZ: |
Może by tak poprzyklejać te wszystkie topiki odnoszące się do pierwszych 15 turek? Bo temat wraca jak bumerang przy początkach ery.
|
Pages: (4) [1] 2 3 ... Last » |
![]() ![]() ![]() |