| |||||
|
| |||||
| Pages: (5) [1] 2 3 ... Last » ( Go to first unread post ) | ![]() ![]() ![]() |
| enbem |
Written: Jan 26 2010, 2:07:10
|
|
Skurut Hai Group: DevTeam RDPL Posts: 1369 Serwer PL: xxx Serwer CZ: xxx |
Witam,
pragnę przedstawić program do liczenia ataków wojskowych - enbemix1 Program ten liczy ataki na wybranego guba uwzględniając magię, upicia, pakty, straty od samej akcji jak również straty zadane przez ŻKiSa, ZSa oraz gnomie e2. Dziękuję wszystkim testerom za włożony trud w znalezienie luk w działaniu. Szczególne podziękowania dla najaktywniejszego z nich Arandora. Pomysł na kolorystykę zaczerpnąłem od Aithira - również jemu dziękuję. Manual enbemix 1 to arkusz do liczenia ataków uwzględniający każdy prawie szczegół. Wymaga on od użytkownika wpisania odpowiednich danych i na ich podstawie wylicza kolejne ataki w rzeczone księstwo. Jak należy wypełniać pola? Przede wszystkim uzupełniamy pola bladożółte. Pola ciemniejsze są wynikiem naszego uzupełniania. Proszę zatem ich nie wypełniać. W komórce B5 wybieramy rasę księstwa na które ślemy atak, niżej uzupełniamy dane, dzięki którym arkusz wyliczy ludność. Ważne - bez względu jednak na to czy chcemy poznać zaludnienie danego guba czy też nie, rasę wybieramy zawsze, bowiem generuje ona nie tylko zaludnienie, ale i siłę elit czy inne cechy specjalne. Poniżej znajdują się 2 rubryki: "Specjalne" i "Magia". Należy uzupełnić je zawsze, nieważne czy chcemy policzyć siłę wojska, upadłych legionów czy pospolitego ruszenia, bowiem te dane odnoszą się do całości, dlatego też znajdują się na początku arkusza. Każdą z komórek znajdujących się w tych rubrykach uzupełniamy w ten sam sposób, czyli 1 gdy budynek specjalny czy słabość znajdują się na księstwie, 0 gdy tak nie jest. Podobnie sprawa się ma z warunkiem "czy czarował dżin?". Przejdźmy do kolejnych rubryk. Na "Inne" składają się dwie dane: ML i straty podstawowe. Podobnie jak "Specjalne" i "Magia" mają one wpływ na całość, jednak różnią się od nich tym, że nie działają w trybie 0/1. Należy w nie wpisać odpowiednią wartość. Jeżeli, np. zakładamy, że cel naszych ataków ma generała Moc Lecznicza na 17 poziomie, w komórkę G5 wpisujemy 17, jeśli za straty śrendie przyjmiemy 15 procent, w G6 wpisujemy 15 itd. Istotny jest fakt, że straty dla krasnoluda pomniejszone są automatycznie, więc nie wolno obniżać tych strat ręcznie. Wygląda to tak, że dla 20 procent kraś będzie liczony na 10 procent, a dla 15 na 7,5. Poniżej i obok uzupełniamy właściwe dane, czyli w przypadku "Wojska" ilość e0, e1, e2, smoków, a także procent nowicjuszy. Ten ostatni jest bardzo istotny, bowiem określa on ilość upijań. Dla przypomnienia mała ściągawka: 1 upijanie może stworzyć maksymalnie 25 procent nowicjuszy, 2 upijania 43,75; 3 - 57,71; 4 - 68,35; 5 zaś 75. W przypadku OS i HO wpisujemy przewidywaną ilość skutecznych czarów, czyli gdy pezewidujemy, że wejdzie 5 lub więcej czarów - wpisujemy 5, gdy mniej - odpowiednią ilość. W przypadku "Upadłych" i "Pospolitego" postępujemy podobnie, pamiętając o 3 rzeczach. W przypadku OO w "Upadłych" należy wpisać ilość czarów, ilość złodziei w "Pospolitym" musimy koniecznie uzupełnić, gdy liczymy obronę goblina, po trzecie - pamiętać należy o uzupełnieniu w każdym przypadku ilość HO i OS, nawet gdy liczymy wszystkie trzy działy na raz. Wpływ paktów znajduje się w komórkach 250 i poniżej - uzupełniamy go analogicznie, czyli wybór rasy, potem ilość e0, e1, e2, peocent nowicjuszy, ilość smoków i dodatkowo - siła paktów. Poniżej słabość, czy czarował dżin oraz budynki specjalne - w trybie 1 gdy zachodzi, 0 gdy nie. Aby uzupełnić straty specjalne znajdujące się w L3 i d., należy najpierw określić wartości znajdujące się w Q3 i d., dlatego najpierw opiszę właśnie je. Przez uzupełnienie tych komórek, decydujemy, które czynniki chcemy wziąć pod uwagę. Załóżmy, że atakujemy złodzieja zostającego wszystkim w domu i bronionego przez jednego obrońcę, którego dane podaliśmy w rubryce Pakt1. Wtedy w komórki odpowiedzialne za Pospolite i Pak1 wpisujemy 1, zaś w komórki Wojsko, Upadłe oraz Pakt2, Pakt3, Pakt4 i Pakt5 wpisujemy 0. Z kolei w przypadku, gdy celem naszych ataków jest ataker, który wysłał wszystkich ludzi poza księstwo i jest broniony przez 3 księstwa opisane w rubrykach: Pakt2, Pakt3 oraz Pakt4, wtedy w pola Pakt2, Pakt3 oraz Pakt4 wpisujemy 1, zaś w pola Wojsko, Upadłe, Pospolite oraz Pakt1 i Pakt5 wpisujemy 0 itd. Przy tym wszystkim należy pamiętać o wpisaniu wartości lvlu obrońcy celu - pole R8. Wróćmy teraz do strat specjalnych czyli L3 i dalej. Po uzupełnieniu wcześniejszych komórek, znamy już straty podstawowe, a także ilość broniącego wojska. Dzięki temu możemy obliczyć optymalną ilość gnomiego e2, czyli maksymalną ilość, która posłana do ataku zada dodatkowe straty. W komórce opisanej jako "max gnoma" wyliczona jest właśnie ta liczba. w komórce "gnom do dyspozycji" wpisujemy ile de facto posyłamy gnoma w danym ataku. Oczywiście, gdy wpiszemy więcej niż mamy, blokada umożliwi jedynie wykorzystanie rzeczonego maxa, jednak gdy wpiszemy mniej - policzy straty dla wartości faktycznej. Poniżej mamy opcję wyboru genka, gdy ślemy do ataku ŻKiSa 20lvl trzeba wpisać 20 przy odpowiedniej komórce. Pamiętać należy, że w każdym ataku możemy wpisać lvlŻKiS lub lvlZS, nigdy zaś oba jednocześnie. Bowiem, gdy tak zrobimy, arkusz policzy wpływ obu, w tej kwestii nie zrobiłem żadnej blokady działania. W komórkach od q14 do t16 mamy gotowe kolejne ataki. Możemy wreszcie posyłać akcje i zdobywać jakże cenne akry. Linki http://chomikuj.pl/hyhyhyhy/enbemixy/enbemix+1.1.xls http://chomikuj.pl/hyhyhyhy/enbemixy/enbemix+1.01.xls Poprawione liczenie wpływu gildii w kolejnych atakach na paktach oraz liczenie pospolitego ruszenia w kolejnych atakach dla goblina i olbrzyma. http://chomikuj.pl/hyhyhyhy/enbemixy/enbemix+1.02.xls Dodana nowa zakładka - uproszczona wersja arkusza, w którym automatycznie przypisany jest komplet czarów i speców do każdego księstwa. Zalecana ostrożność. http://chomikuj.pl/hyhyhyhy/enbemixy/enbemix+1.03.xls Poprawione straty smoków, dodane blokady. http://chomikuj.pl/hyhyhyhy/enbemixy/enbemix+1.04.xls Dodane tabele obrony paktowiczów po kolejnych atakach. Najnowsza wersja: http://chomikuj.pl/hyhyhyhy/enbemixy/enbemix+1.05.xls Dołączone tabele jednostek paktowiczów po kolejnych atakach. W aktualizacji brak wersji uproszczonej. [Data ostatniej edycji] 24.04.10 Miłego korzystania. Pozdrawiam enbem --------------------
"'W Stanach dawno byłbym na odwyku, na tych ich wszystkich prochach. Terapeucie bym szlochał jak męczy mnie Lindsay Lohan. Tu mogę znaleźć ciasną dziurę i w niej się zaszyć, dreptać na Jasną Górę lub przerzucić się na haszysz. W Miami mój szofer woziłby mnie mercem, tu mam wielki bus, szofer MPK na plakietce. Chcesz mieć jacht, cumować nim przy własnej wysepce. Ja mogę kupić rower wodny, lecz jakoś mi się nie chce..."
|
| gagulek |
Written: Jan 26 2010, 4:57:16
|
Ter-Aark![]() Group: VIP Posts: 387 Serwer PL: raczej pytac sie gdzie mnie niema ;p Serwer CZ: nie pepiczkuje |
a ludnosci juz jakos dziwnie nie zlicza ???? ;p
--------------------
Kiedyś się grało : War Machines, Czekoland, Śpiew Ptaka, Root[imp], Ulica Sezamkowa, King War, Dziewczyny w Bikini[imp], Armia Polska, Exile, Mała Firma, OAHC, Środki Czyszczące[imp], Chiricahua , DOD'a, Prlowska Dobranocka[IMP], Drink Team, Campeone, Claymore, Age Team, Chinatown, Faceci w Galotach, Bello E Eterno [GD], Soul Society[GD], The Longest Day[GD], Soul Society[GD], Dziewczyny w Bikini[GDW], La legion d`ombre[GD], Wake of Gods, Hellada, Gwaed Ffionau, Anonymous[GDw] [size=5]
Teraz : Sugar Sharpshooter[pseudo IMP], SmokiBoskiegoWiatru[GDW],New Hope,Talia Smoków[GD],Mortal Kombat.{/quote} Igor:[...], poszerzy nam się grono użytkowników o kolejną osobę ... jak dla mnie warto, choć z drugiej strony jeśli pomyśleć że piszac kiedyś, gdzieś na jakimś forum że RD jest ciekawą grą ... itd, ściągnąłem powiedzmy Aliena, to się sam zaczynam zastanawiać mrgreen.gif tongue.gif[...] |
| enbem |
Written: Jan 26 2010, 5:34:33
|
|
Aa, no tak, było tak
Ok, trzeci błąd jest --------------------
"'W Stanach dawno byłbym na odwyku, na tych ich wszystkich prochach. Terapeucie bym szlochał jak męczy mnie Lindsay Lohan. Tu mogę znaleźć ciasną dziurę i w niej się zaszyć, dreptać na Jasną Górę lub przerzucić się na haszysz. W Miami mój szofer woziłby mnie mercem, tu mam wielki bus, szofer MPK na plakietce. Chcesz mieć jacht, cumować nim przy własnej wysepce. Ja mogę kupić rower wodny, lecz jakoś mi się nie chce..."
|
| gagulek |
Written: Jan 26 2010, 9:24:56
|
||
Ter-Aark![]() Group: VIP Posts: 387 Serwer PL: raczej pytac sie gdzie mnie niema ;p Serwer CZ: nie pepiczkuje |
Z tego co pamietam to sekwencja ataków nie dzialala prawidlowo . Bo bardzo często podaje drugi atak wiekszy od pierwszego .
Osobiscie to jak mozesz to przerób to tak by jednak rase pobieralo z M7. Bo nieraz np przy liczeniu upadlych mozna sobie przelaczyc nekrosa np na elfa i robi sie lipa I potem rano sie zastanawiam o co kaman This post has been edited by gagulek on Jan 26 2010, 9:29:34 --------------------
Kiedyś się grało : War Machines, Czekoland, Śpiew Ptaka, Root[imp], Ulica Sezamkowa, King War, Dziewczyny w Bikini[imp], Armia Polska, Exile, Mała Firma, OAHC, Środki Czyszczące[imp], Chiricahua , DOD'a, Prlowska Dobranocka[IMP], Drink Team, Campeone, Claymore, Age Team, Chinatown, Faceci w Galotach, Bello E Eterno [GD], Soul Society[GD], The Longest Day[GD], Soul Society[GD], Dziewczyny w Bikini[GDW], La legion d`ombre[GD], Wake of Gods, Hellada, Gwaed Ffionau, Anonymous[GDw] [size=5]
Teraz : Sugar Sharpshooter[pseudo IMP], SmokiBoskiegoWiatru[GDW],New Hope,Talia Smoków[GD],Mortal Kombat.{/quote} Igor:[...], poszerzy nam się grono użytkowników o kolejną osobę ... jak dla mnie warto, choć z drugiej strony jeśli pomyśleć że piszac kiedyś, gdzieś na jakimś forum że RD jest ciekawą grą ... itd, ściągnąłem powiedzmy Aliena, to się sam zaczynam zastanawiać mrgreen.gif tongue.gif[...] |
||
| enbem |
Written: Jan 26 2010, 10:00:41
|
|
Tu chyba sekwencja ataków działa poprawnie. Wczoraj poprawiałem nieco gnoma i chyba naprawiłem ten bug z 2 atakiem, nie mogłem go sprokurować.
Z tą komórką M7 to nie mam pojęcia dlaczego tak czyta, ignorując ją, ale jak sam nie dojdę to poproszę o pomoc kogoś, kto się na excelu zna. Do użytkowników: arkusz posiada blokady dla limitu czarów i dla maksymalnego działania e2 gnoma. Chcę zrobić też blokadę wyboru, żeby wybierał ZS lub ŻKiS w zależności, który ma wyższy level. Ale na razie jeszcze nie myślałem jak to zrobić --------------------
|
| Arandor |
Written: Jan 26 2010, 19:38:05
|
||
|
Nornik Group: Użytkownicy Posts: 454 Serwer PL: Serwer CZ: |
Z całym szacunkiem, ale to baaaardzo fatalny pomysł. Zakładając, że masz do dyspozycji 25lv ŻKiS i 20lv ZS. Atakujesz krasia, który po magii i wszystkim ma 36 smoków. ŻKiS nawet nie ma co w porównaniu do spadku siły jaka nastąpi przy zabiciu 20 smoków + części od ataku. --------------------
Kiedyś: SilverMoon: imp/GDW/GDM/GDZ
AoH [GDM/GDZ]; ChT [GDZ] Obecnie: AA [zGD] SM [imp/GDW/GDZ] |
||
| necro |
Written: Jan 26 2010, 22:31:02
|
umrzyk![]() Group: Developerzy Posts: 7821 Serwer PL: Pasqódne Schronisko Serwer CZ: |
Arandor: 10 smokow w przypadku krasia w sytuacji jaka opisujesz
blokada tak czy inaczej fatalna bo moze ZS chce poslac w innego guba niz tak jak jest optymalnie zeby uzyskac przewage na kolejne przeliczenia --------------------
Mówi się, że Go ma 4000-6000 lat. To nieprawda - ma 15 000 000 000. Powstało wraz z Wszechświatem.
Jeśli szachy są królową gier to Go jest ich cesarzem. |
| enbem |
Written: Jan 27 2010, 0:37:43
|
|
A odpalaliście chociaż arkusz, że piszecie, że pomysł blokady jest fatalny?
Dla każdego ataku istnieje opcja e2 gnomiego, ZS i ŻKiS. W tym problem, że jak uzupełnisz pola ZS i ŻKiS to zadziałają oba genki. Więc blokada być musi, bo inaczej zawsze trzeba zerować któryś z 2óch leveli. necro: a ile ubije krasiowi gdy ZS na 20 idzie w gnoma, który ma pakt z tym krasiem, a kraś posiada 50 smoków. ZS ubije 5 smoków? --------------------
|
| solarstone |
Written: Jan 27 2010, 8:50:44
|
Nornik![]() Group: Nauczyciele Gry Posts: 507 Serwer PL: Fortune Faded [GD], Talia Smoków [GD], Imperium Grozy Serwer CZ: P |
przu pakcie 50% moim zdaniem ZS zabije 2,5 (krasnoludzka twardosc)
--------------------
Armia baranów dowodzona przez lwa jest silniejsza niż armia lwów dowodzona przez barana.
|
| Arandor |
Written: Jan 27 2010, 10:49:30
|
||||||
|
Nornik Group: Użytkownicy Posts: 454 Serwer PL: Serwer CZ: |
To ZS nie ubija min smoków = lv generała ?
Twardość krasnoludów nie działa na ZS, ML nie działa, więc dlaczego miałaby działać twardość.
Na to są dwie rady, albo zabawa w macra, albo robisz komórkę odniesienia do tej z ZS i ŻKiS w stylu: B1=CZY.LICZBA(A1) B2=CZY.LICZBA(A1) B3=Jeżeli(B1="PRAWDA";JEŻELI(B2="PRAWDA";"BŁĄD STRATEGÓW";B1);B2) B1 to komórka, która sprawdza czy w A1 (ZS) jest wpisana liczba B2 to komórka, która sprawdza czy w A2 (ŻKiS) jest wpisana liczba B3 to tryb warunkowy, który sprawdza, w których komórkach masz wartości liczbowe, jeżeli w obu komórkach to pokazuje Ci informacje BŁĄD STRATEGÓW i całe obliczenia się wysypują dopóki nie poprawisz tego. Moim zdaniem jest to proste zabezpieczenie, nie wymagające jakiś kombinacji. This post has been edited by Arandor on Jan 27 2010, 11:00:37 --------------------
Kiedyś: SilverMoon: imp/GDW/GDM/GDZ
AoH [GDM/GDZ]; ChT [GDZ] Obecnie: AA [zGD] SM [imp/GDW/GDZ] |
||||||
| enbem |
Written: Jan 27 2010, 10:54:16
|
|
solarstone: tak, masz rację. Napisałem 50 smoków, w domyśle, że 50 przechodzi.
Czyli już wiem o co chodzi i jak ten błąd naprawić. --------------------
|
| solarstone |
Written: Jan 27 2010, 11:03:41
|
||
Nornik![]() Group: Nauczyciele Gry Posts: 507 Serwer PL: Fortune Faded [GD], Talia Smoków [GD], Imperium Grozy Serwer CZ: P |
mylisz sie --------------------
Armia baranów dowodzona przez lwa jest silniejsza niż armia lwów dowodzona przez barana.
|
||
| enbem |
Written: Jan 27 2010, 11:08:06
|
|
Arandor: muszę pomyśleć czy aby na pewno chcę blokować w tę stronę, ale to jakiś pomysł jest
Czy ktoś już przeglądał choćby pobieżnie? Instrukcja by się przydała? Jakieś zapatrywania na zmianę funkcjonalności? --------------------
|
| enbem |
Written: Feb 2 2010, 1:14:36
|
|
Po 16 lutego czas mnie znajdzie, zatem pytanie: czy ktoś korzysta, czy ktoś ma zamiar? Bo nie wiem czy jest sens przerabiać.
--------------------
|
| Namietna Gertruda |
Written: Feb 2 2010, 2:01:24
|
Rycerz![]() Group: Użytkownicy Posts: 101 Serwer PL: Coś, gdzieś, ale sam nie wiem gdzie i czy w ogole :P Serwer CZ: yyyyy, że co ? |
Ja korzystam i sadze ze znajdzie sie takich jak ja sporo wiecej
--------------------
Choć droga jest bez końca, pozornie bez znaczenia, mniemam, że mam powody, by drogi swej nie zmieniac!!
Teraz - Sam nie wiem :P; Kiedyś - WoG, K.A.T., Uśmiech się!, En Garde, DwB, Gryluj z nami!, ŚC, PRLowska Dobranocka, Berserkers, The Tribe, Alcohollicus, Faceci w Galotach, EoD i kilka innych mniej znanych :P |
Pages: (5) [1] 2 3 ... Last » |
![]() ![]() ![]() |