RedDragon Forum

Pages: (38) [1] 2 3 ... Last » ( Go to first unread post ) Reply to this topicStart new topicStart Poll

> Polecam książkę!
Zaki
Written: Apr 17 2005, 19:24:51
Quote Post
Saper

Group: Użytkownicy
Serwer PL: FanKlub Kangura
Serwer CZ: Maribor

Postanowiłem sobie założyć topic o tytule "polecam ksiązke". Niektórzy mogą zarzucić mi plagiat topicu z mekki. Po cześci ktos moze miec rację, ale nie do konca, bowiem w tym topicu chciałbym zeysmy dyskutowali o ksiazkach w inny sposób. Każdy niech napisze co ostatnio czytał i dlaczego uwaza, ze dana lektura powinna być przez nas przeczytana smile.gif

Przypominam o zakazie spamu i kulturalnych dyskusjach smile.gif

--------------------
Prezes... Fanklubu Kangura!
PMGadu-Gadu
Młody
Written: Apr 17 2005, 19:29:40
Quote Post
Błotniak

Serwer PL: Keltoi
Serwer CZ:

Imie Rózy- naprawde dobry tytuł czytałem go juz jakiś czasem temu ale jak ktoś lubi takie potrosze mroczne klimaty to naprawde warto

Mistrz i Małgorzata- mozna powiedziec ze dosyc ambitna i trudna pozycja ale jeżeli ktos nei zraza sie momentami monotonni a wrecz noody to polecam bo w wiekszosci ta książka jest naprawde wciagająca i poruszająca...
PMEmail Poster
Zaki
Written: Apr 17 2005, 19:41:57
Quote Post
Saper

Serwer PL: FanKlub Kangura
Serwer CZ: Maribor

Od kilku dni zaczytuje się w ksiązce hiszpanskiego autora Carlosa Ruiza Zafona "Cień wiatru". ABOLUTNA perłka, genialna i poruszajaca. Nie można sie od niej oderwac...

krótki opis wydawniczy:

"W letni świt 1945 roku dziesięcioletni Daniel Sempere zostaje zaprowadzony przez ojca, księgarza i antykwariusza, do niezwykłego miejsca w sercu starej Barcelony, które wtajemniczonym znane jest jako Cmentarz Zapomnianych Książek. Zgodnie ze zwyczajem Daniel ma wybrać, kierując się właściwie jedynie intuicją, książkę swego życia. Spośród setek tysięcy tomów wybiera nieznaną sobie powieść "Cień wiatru" niejakiego Juliana Caraxa. Zauroczony powieścią i zafascynowany jej autorem Daniel usiłuje odnaleźć inne jego książki i odkryć tajemnicę pisarza, nie podejrzewając nawet, iż zaczyna się największa i najbardziej niebezpieczna przygoda jego życia, która da również początek niezwykłym opowieściom, wielkim namiętnościom, przeklętym i tragicznym miłościom rozgrywającym się w cudownej scenerii Barcelony gotyckiej i renesansowej, secesyjnej i powojennej."

user posted image

Polecam,
Zaki! smile.gif

--------------------
Prezes... Fanklubu Kangura!
PMGadu-Gadu
erkade
Written: Apr 18 2005, 5:54:08
Quote Post
Golem

Serwer PL: Hellada
Serwer CZ:

"Paragraf 22" - książka szczególnie dla tych, którym wojna jawi się jako romantyczna przygoda....
Ktoś kto oglądał (i rozumiał) M.A.S.H. znajdzie tu pierwowzór.

--------------------
Nikt nie jest odpowiedzialny. Odpowiedzialności w ogóle nie ma.
user posted image
PMEmail PosterGadu-Gadu
Lipski
Written: Apr 18 2005, 8:38:11
Quote Post
Skurut Hai

Serwer PL:
Serwer CZ:

Wszystko co napisał William Wharton.
Terry Pratchett, seria o Nocnej Straży (Świat Dysku), mianowicie Straż! Straż!, Zbrojni i Na Glinianych Nogach. Ogólnie cała seria o Świecie Dysku jest genialna, ale te książki najbardziej mi do gustu przypadły.
Alchemik i 11 minut Paulo Coelho.
I jeszcze dużo....
PMEmail PosterUsers WebsiteGadu-GaduTlen
Krikus
Written: Apr 18 2005, 11:54:37
Quote Post
Paladyn

Serwer PL: Tu Jest Poznan Tej
Serwer CZ: ....

Kinga "Gra Geralda" poprostu miodzio cool.gif po tym mozna snic koszmary tongue.gif

--------------------
Chrupek Rządzi !!!11
Chrupek Radzi !!!11
Chrupek Nigdy Cię Nie Zdradzi !!!11

GŁOSUJ NA CHRUPKA!!!1
PMEmail PosterGadu-Gadu
h a r d y
Written: Apr 18 2005, 12:19:45
Quote Post
Saper

Serwer PL: byt
Serwer CZ: niebyt

a jedna z moich ulubionych ksiazek jest ``proces`` niejakiego franza kafki. naprawde polecam lekture kazdemu. nie jest wielka ksiega i przyjemnie sie czyta. przedstawia rzeczywistosc w krzywym zwierciadle, ale w tym szalenstwie jest metoda biggrin.gif hamleta tez polecam- niesamowita ksiazka, az nie chce sie wierzyc ze jakis szekspir- aktor to napisal tongue.gif

--------------------
co nam po boskości umysłów, skoro jeść, spać i jeszcze parę innych rzeczy trzeba robić

C U DO like me

Storm Invaders GD, Hyboria zawsze w sercu mym
PMEmail PosterGadu-Gadu
necro
Written: Apr 18 2005, 12:34:45
Quote Post
umrzyk

Group: Developerzy
Serwer PL: Pasqódne Schronisko
Serwer CZ:

Ktos wrzucil Mistrza i Malgorzate, wiec ja dodam druga rosyjska lekture szkolna - Zbrodnia i Kara.

Oprocz tego proponuje przeczytac jakies ksiazki Sapkowskiego, czesci osob moze sie nie podobac uzyty jezyk, ale jesli sie to zaakceptuje to ksiazki sa bardzo interesujace i maja w sobie duzo humoru.

--------------------
Mówi się, że Go ma 4000-6000 lat. To nieprawda - ma 15 000 000 000. Powstało wraz z Wszechświatem.

Jeśli szachy są królową gier to Go jest ich cesarzem.
PMEmail Poster
Flint
Written: Apr 18 2005, 14:46:04
Quote Post
Wwarrczący jeździec

Serwer PL: przyglądam się zmianom
Serwer CZ: -

Fundację Isaaka Asimova powinien przeczytać każdy miłośnik Science Fiction.

--------------------
Foxtrot Uniform Charlie Kilo
PMEmail PosterGadu-Gadu
vill
Written: Apr 18 2005, 16:21:26
Quote Post
Wwarrczący jeździec

Serwer PL: Farean Naar
Serwer CZ:

Gangster by Lorenzo Carcaterra - jak ktos lubi stare czasy prohibicji, walke mafii itp.

--------------------
FN Power!
Pasqódny PSOtnik lato'09
PMEmail PosterGadu-Gadu
Arafenion
Written: Apr 18 2005, 22:54:58
Quote Post
Ogr

Serwer PL: Starvald Demelain, Najlepsza koalicja
Serwer CZ: Dzięki, że mogłem z wami grać...

Sagę Koło Czasu
Sagę Jeźdzcy Smoków z Pern
PMEmail PosterGadu-Gadu
Elderane
Written: Apr 19 2005, 8:41:06
Quote Post
Szkielet

Serwer PL: Kiedyś SI, WotW
Serwer CZ:

Dla lubiących okres II WŚ polecam książki autorstwa Svena Hassela. Historie pisane przez żołnierza kompanii karnej wehrmachtu rannego 8 razy na wojnie walczącego w polsce Włoszech Francji i Rosji.
Książka oprócz naprawde bardzo realistycznych opisów walk, przeplatana jest sporą dozą wojskowego (i nie tylko) humoru.
Naprawde polecam.
Aktualnie dostępne tytuły:
'Widziałem jak umierają'
'Monte Cassino'
'Towarzysze Broni'
PMEmail PosterGadu-Gadu
myha
Written: Apr 19 2005, 20:09:29
Quote Post
Golem

Serwer PL: 44 rycerz Zakonu Marii
Serwer CZ: nic

ja polecam Sage Wiedzmina, Władce Pierścieni

teraz czyatm coś o wojnach napoleońskich całkiem fanje ale jakieś wydanie sprzed 100lat nawet tytułu nie ma i nie wim jak to się nazywa

--------------------
PL III era>>Nie pamietam // IV era>>In The Woods>Koza Nosstra // V era>>Dragon Leaders(GD) // VI era>>Assassin(IMP) // VII era>>Cossacks Art of War // VIII era>>Crne Slede>Czarna Kompania// I era n.r.>>Zakon Marii(IMP)>Eternal Union(IMP)// II era n.r.>>Zakon Marii(IMP) // III era n.r.>>Zakon Marii(IMP), Pulp Fiction // IV era n.r.>>Zakon Marii(IMP) // V era n.r.>>Eternal Union(IMP) // VI era n.r>>Eternal Union(IMP), Waterdeep, abgefallen Reiters// VII era n.r.>>Eternal Union(IMP), Gildia Kupiecka
CzAssassinHuCos było ale nie pamietam

wódka 20 zł, piwo 3 zł, wino 6 zł....................uczucie kiedy pijesz do 6 a potem wstajesz o 9 bezcenne
PMEmail PosterGadu-Gadu
Axel4
Written: Apr 19 2005, 20:30:05
Quote Post
Rycerz

Serwer PL:
Serwer CZ:

ja polecam
"Waylandera" oraz kontynuacje "W krainie wilka" Davida Gemmella bardzo przyjemne książki... biggrin.gif

--------------------
Axl

Gdy nie wiesz dokąd iść, krzyk zmęczył Cie...za szyjke mocno chwyc i napij się!

znudziło mi sie juz...
PMEmail PosterGadu-Gadu
Mirkov
Written: Apr 19 2005, 22:24:21
Quote Post
Kro-Draag

Serwer PL: Kiedyś: Dark Shadow [GD] Unknown Destination [GD]
Serwer CZ:

"Odwet" Jack Higgins i zreszta reszta ksiazek Higgins`a tez

"Nosiciel" Robin Cook

"Bylem asystentem Doktora Mendele" Miklos Nyiszli

--------------------
Forza Milan

"Wolnosc nalezy sie temu, kto posiada dosc sily, by ja sobie zapewnic"

Dyplomacja.org
PMEmail PosterGadu-Gadu

0 User(s) are reading this topic (0 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

Topic OptionsPages: (38) [1] 2 3 ... Last » Reply to this topicStart new topicStart Poll