| |||||
|
| |||||
| Pages: (25) [1] 2 3 ... Last » ( Go to first unread post ) | ![]() ![]() ![]() |
|
Written: Apr 21 2005, 17:44:46
|
|
|
Group: Posts: Serwer PL: Serwer CZ: Warn: (0%)
|
Witam.
Chcialbym zrobic jakis akrusz do czyszczeń, chcialbym zobaczyc jak to działa dokladnie, ale potrzebuje Waszej pomocy:D Moglby ktos podac mi dokladnie jak sie czysci, jakie wzory itp? Nie wiem czy juz był taki temat, szukalem ale nie znalazlem, byc moze zle szukalem to ten skasujcie:D Pozdrawiam Ja |
| Ghosterone |
Written: Apr 21 2005, 18:32:30
|
|
Bro'Var Group: Użytkownicy Posts: 37 Serwer PL: Waylanders Serwer CZ: <-------------> tajne :) |
Pewnie byly
Najpierw WG gdzieś jest wzor na forum poźnije akcje zabijające zlodziejieji. Pochwale sie ja mam kozacki akrusz do liczenia Wg ale go za chiny nie dam a nawet za chiny rosje usa i dziewice na dokladke Poszukaj na necie może cos ci sie trafi, a najlepiej zrob sam i przetestuj. Milej zabawy Pozdro --------------------
<Waylanders>............<znowu Waylanders>.........<niegdzie mnie nie chca wiec jestem w Waylanders> :D
|
| h a r d y |
Written: Apr 21 2005, 19:03:29
|
|
Saper Group: Użytkownicy Posts: 560 Serwer PL: byt Serwer CZ: niebyt |
zaczne moze ogolnie
czyszczenie - to zbior akcji zlodzijskich majacych na celu, tak jak mowi nazwa, wyczyscic atakowanego guba. udane czyszczenie to zniszczenia totalne nieporownywalnie wieksze od zniszczen najciezszej nawet magii. sklada sie z calej kaskady wojen gangow (malejacej z kazda nastepna akcja), sluzacej do zdejecia obrony zlodzejskiej atakowanego do 0, po ktorej to nastepuje ``zrzut``- wiele akcji niszczycych i informacyjnych o stosunkowo niewielkiej sile uderzenia. czyszczenie moze zdajc atakowanemu popke do 0, wyburzyc mase domow i sporo wiez, obnizyc wplyw paktow wojskowych, pozabijac smoki, zranic generalow oraz niesie z soba wielkie poklady informacji, ktore dobrze zinterpretowane moga zawarzyc na dalszych losach wojny. odczytac mozemy ile przeciwnik na gubie ma tur, jakie ma pakty, jakich ma strategow, ile wojska, ile cywili itd. te wszystkie skutki powinny znalezc sie w standartowym czyszczeniu, lecz oprocz nich jesli zakladamy czyszczenie punktowe mozemy gubowi przeciwnika upic wojsko, zburzyc specka czy wyciac magow. czemu mozemy to zrobic tylko przy uderzeniu czyszczeniem punktowo? gdyz takie akcje sa bardzo drogie a samo czyszczenie jest takze bardzo drogim zbiorem akcji. jakie rodzaje czyszczen mamy? sama mechanika czyszczen jest dosc skomplikowana i wymaga nie tylko sporej sily zlodziejskiej ale i pewnego obycia wojennego dowodzacych. jest kilka sposobow do zabrania sie do tematu. roznice w spobobach czyszczen wynikaja z sily ofensynej zlodzijei jaka dysponujemy i od sposobu paktowania sie zlodziejskiego przeciwnikow (znajomosc tego zagadnienia to wielki handicup przy tej formie walki). takze czyszczenia mozemy podzielic na: -kontrolne (kontra)- czyszczenie kontrolne to czyszcznei w uzyciem stosunkowo malej sily zlodzieji. ma na celu jak to mowi nazwa skontrolowac opaktowanie zlodziejskie przeciwnika, mianowicie czy nie zostawil jakis gubow bez paktu zlodziejskiego, badz sprawdzic czy za bardzo nie wypuscil swojej obrony zlodzijekiej chcac np. zrobic nam kuku zlodziejskie. czyszczneie takie opiewa na zdjecie potencjalnego komanda wlasnego przy uzyciu doslownie kilku akcji wg na wiekszosc gubow badz tylko na te ktore chcemy skontrolowac (mamy np. info ze guby takie moga stac bez paktu). po takim zdjeciu komand nastepuje standarotwo zrzut czyli ranienia, bunty, zs, ewentualnie jakies burzenia domkow no i oczywscie akcje szpiegowskie. -punktowe- polega na zatakowaniu wojnami wybrany gubernat niezlodziejski, ktory sprawia wiele klopotow badz jest wg nas jednym z wiekszych centrow oporu wroga. czyszczenie takie robi sie w miare mozliwosci ``na pewniaka`` czyli obliczamy potencjalna obrone takiego gubernatu z paktow i ze zlodzijei wlasnych i takie wojny gangow wysylamy az do wyzerowania obrony zlodzijeskiej. po takim ataku sle sie mozliwie pelny zrzut na takiego guba lacznie z akcjami drogimi czyli nizsczenim specka, upijaniem woja czy mordami magow. ten sposob czyszczenia punktowego jest dosc rzadko stosowany gdyz koszt takiej akcji jest bardzo wysoki a niszczy jedynie jednego guba. duzo czesciej puktowe zagranie zdarza sie kiedy znamy pakty gubernatu przeciwnika i widzimy ze luniuszki nie stosuja paktow polowkowych. wtedy czyszczenie przebiega identycznie jednak atakujemy po tym gubernat zlodziejski, ktory broni delikwenta- tzw. doczyszczamy. dzieki takiemu zagraniu standartowy zrzut mozemy przerowadzic po calosci koalki liczac na trafienia w dodatkowe gubernaty, ktorym dany zlodziej dawal takze obrone zlodziejska. jednak aby to sie udalo poczynania zlodziejskie przeciwnika musza sie ``za bardzo wychylic``- czyli albo nie miec na zlodziejach paktow ``krzyzowych``(pakty rodzaju roli gubernatu) miedzy soba badz jesli nawet maja krzyzowe to drugi zlodziej za bardzo wyszedl z gubernatu. jesli tak sie stanie mozemy uznac ze doczyszczenie spelni swoja role i uderzymy kilka gubernatow czyszczeniem: delikwenta atakowanego punktowo, jego obronce zlodziejskiego, plus guby ktore trafimy z doczyszczania obroncy zlodziejskiego -proste- czyszczenie, ktore odbywa sie bezposrednio przez zlodzieja obronce. wbrew nazwie nie jest ono wcale proste do wykonania. wymaga sporego breaka (przelamania) zlodziejskiego, no i musimy liczyc na to ze taki zlodziej nie ma krzyzowego paktu. musimy tez doliczyc to ze gubernaty zlodzijeskie maja duzo wiekszy bonus z generalki. czyszczenie takie bazuje na tym, ze mimo olbrzymich w sile akcji ktore musimy wyslac, mamy dosc duza szanse powodzenia i w jednym ataku ginie bardzo wielka liczba zlodzieji wroga -wiec obrona szybko upada. jesli do tego przeciwnik ``wychyli sie`` swoimi zlodziejami za bardzo to juz mamy usmiech na twarzy nastepnego dnia dosc pewny. jesli taka akcja uda sie nam z powodzeniem to mamy wyczyszczone: guba zlodzijeskiego, plus guby ktore bronil zlodziejsko poprzez pakty. w uproszczeniu takie czyszczenie mozna nazwac wielkim, bezposrednim doczyszczaniem zlodzieja. -zlozone- to dosc trudna akcja i wymaga bardzo duzej ilosci zlodzieji. slemy ja w miare mozliwosci ``na pewniaka``. zakladamy ze przeciwnik stosuje techniki paktowania i gry ``antyczyszczeniowe`` tj. np. rozdawanie polowek zlodziejskich gubom od roznych obroncow zlodziejkich, czy stosuje pakty krzyzowe na zlodziejach. akcje takie skladaja sie najczesciej z atakowania wojnami kilku ognisk obrony, po ktorym to nastepuje doczyszcznie zlodzieji. i dopiero w ostanich falach uderzenie zrutami na cala koalicje wroga. akcje takie sa mocno ryzykowne i wymagaja naprawde duzych ilosci zlodzijei, lecz efekt moze byc naprawde milo zaskakujacy - mozemy wyczyscic nawet cala koalicje wroga mimo zabezpieczen jakie stosuje. najczesciej jednak bez ``wychylenia sie`` przeciwnika trafiamy kilka gubernatow. co do liczenia samych czyszczen czy ukladaniu skryptow to kazdy moze to zrobic np. w exelu, korzystajac z informacji znajdujacych sie w manualu. najwazniejsze w czyszczeniu i tak pozstaje wyczucie chwili i informacja jaka mamy o przeciwniku i sposobie jego gry. oczywscie bardzo wanym elementem jest tez wybranie odpowiedniej mechaniki wojen gangow, ktora zastosujemy. mam nadzieje ze te moje opisy przydadza sie komus aha i jeszcze jedna bardzo wazna rzecz. jest takie przyslowie w rd: jak ktos nie chce byc wyczyszczonym to sie nie da go wyczyscic milych czyszczen i milych obron czyszczen --------------------
co nam po boskości umysłów, skoro jeść, spać i jeszcze parę innych rzeczy trzeba robić
C U DO like me Storm Invaders GD, Hyboria zawsze w sercu mym |
| Tears |
Written: Apr 21 2005, 19:34:27
|
Bro'Var![]() Group: Użytkownicy Posts: 46 Serwer PL: w zastepstwie Serwer CZ: a gdzie to? Oo |
nie zgodze sie z jednym ze czyszczenie jest skomplikowane. znasz pakt liczysz ile przeciwnik ma zlodziei i zakladasz najprostsza rzecz ze zostaje w domu, liczysz 1 akcje i jazda, nie widze wtym wielkiej filozofii. schody zaczynaja sie jak sie chce zejsc z ilosci zlodziei albo niezna sie paktow ale i to
przychodzi z czasem. |
| h a r d y |
Written: Apr 21 2005, 19:41:57
|
|
no tak podchdzac do czyszzenia to jest ono naprawde proste. przywolujesz sytuacje ktora opisuje w czyszcznieu punktowym. jednak nawet znajac pakt przeciwnik moze dac dwie polowki a to juz wymaga zastosowania innego systemu czyszczen. biorac pod uwage sama kwestie liczenia i wysylania to akcja jak akcja - zadna trudnosc, lecz jesli patrzymy z pozycji dowodzenia, bierzemy pod uwage ograniczonosc info, sily zlodziejskiej i okreslenia zachowania przeciwnika nastepnego przelczienia to sprawa sie mocno komplikuje przy zastsowaniu odpowenidej mechaniki czyszczen.
niemniej jesli gramy z przeciwnikiem ktory nie zmienia paktow zlodziejskich, codzien wychodzi podobna ilosci zlodzieji z gubow i jest dosc ``przewidywalny`` a do tego stosuje male komanda wlasne i jeszcze wiemy ze nie ma on na danych gubach generlow zlodzieji to naprawde czyszczenie jest prosciutki- nie patrzac oczywscie na to jakie uproszczenia przy zagadnieniu zastosowalismy --------------------
co nam po boskości umysłów, skoro jeść, spać i jeszcze parę innych rzeczy trzeba robić
|
Written: Apr 21 2005, 19:55:05
|
|
|
|
Wszystko ładnie i elegancko wytłumaczone:D Dziekuje, ja to akurat tak mniej wiecej znam(mniej wiecej bo nie wszystko, kilku rzeczy się nowych dowiedziałem).
Mi chodziło bardziej o wyliczenia:DKiedys liczyłem na kartce WZA (Wydajność Złodziejskiego Ataku). Jest to różnica między wydajnością złodziei atakujących i broniących. Jeżeli różnica jest ujemna, wydajność wynosi zero. Jak policzyc WZA? Siła atakujących wynosi 300.000 (po doliczeniu generałów, wpływu budynku specjalnego, rasy i wyszkolenia), wydajność obrońców wynosi 100.000 (również po doliczeniu wszystkich wpływów). Wtedy WZA równa się 200.000, a PZA 3. Jak policzyc siłe atakujacych? |
| Tears |
Written: Apr 21 2005, 20:47:47
|
Bro'Var![]() Group: Użytkownicy Posts: 46 Serwer PL: w zastepstwie Serwer CZ: a gdzie to? Oo |
@hardy jesli spodziewam sie ze przeciwnik ma polowki to licze jak dla polowek z krzyzowym tak samo.nadal zadna filozofia
EDIT: @peterek il.zlo=ilosc zlodziei b.gen=bonus generalow b.zlo=bonus rasowy do zlodziei b.gil=bonus z gildii sila ataku=il.zlo*b.gen*b.zlo*b.gil sila obroncy=% z paktu*b.zlo*il.zlo*b.gen (troche uproszczona uwzglednia tylko obrone zlodziei z paktu) pozniej odejmujesz i masz wza EDIT: nie bede podbijal. najpierw mowisz ze jeden pakt to zamalo-proste, banalne a przeciwnik moze zrobic pozniej polowki , jak mowie ze mozna policzyc na polowkach to robie innym krzywde na PW troche ja uprosciles ( i skad te jade;p) ale trudno btw. dziekuje za zwrocenie uwagi na to ze moje obliczenia byly az tak skromne no i przy tym wza okazales sie nie oceniony P. This post has been edited by Tears on Apr 22 2005, 9:26:25 |
| h a r d y |
Written: Apr 21 2005, 22:16:13
|
||
|
tears. straszne straszne trudnosc w czyszczenu polega nad przewidzeniem poczynan przeciwnika i zastosowaniu odpowiedniego i w odpoweidni sposob rodzaju czyszczenia. twoje obliczenia sa mocno skromne a stwierdzenie
to zart z tych ktorzy chca sie czegos nauczyc
peterek: teraz do rzeczy. manual bardzo dobrze oddaje czym jest WZA. nawet ciezko to inaczej opisac. przyklad powinien cie naprowadzic. definiujac WZA slowami innymi niz w manualu to jest to ilosc zlodzieji, ktora ``przeskakuje`` przez ``mur`` obrony zlodziejskiej przeciwnika, czyli jesli owy ``mur`` sklada sie z sily 100k (jak w przykladzie) a my atakujemy sila 300k to ``przeskakuje`` ponad 200k i te 200k jest wyjsciowa w niektorych akcjach do obliczania szkod jakie dana akcja zrobi. czyli to co tears ujal jako ``odejmujesz i masz wza`` to chodzilo mu zapewne zebys od sily obrony odjal sile ataku zlodziejskiego sile ataku zlodziejskiego lcizy sie w nastepujacy sposob: saz=lz*wr*wgen*wgil gdzie: saz - sila ataku zlodziejskiego lz- liczba zlodzieji przeznaczonych w ataku- wyszkolonych (jak chcesz byc naprawde dokladny to dolicz jeszcze ilosc nowicjuszy niewyszkolych/10) wr- wspolczynnik rasowy atakujacego (np. dla hobow z 20% lepszymi zlodzieji=1,2, u dzina z normalnymi zlodzijeami=1 itd.) wgen- wspolczynnik generalicji zldoziejskiej atakujacego (np. jesli masz lacznie wszsytkich generalow zlodzieji wyszkolonych na 40% to wspolczynnik=1,4, itp.) wgil- wspolczynnik z gildii (u wszystkich ras wsp ten=1,25, a u hobow od tej ery=1,35) sile obrony zlodziejkiej liczy sie w nastepujacy sposob: edit: ech ta matematyczna poprawnosc zapisu soz=(lzw*wr+ lz1*wr1*sp1 + lz2*wr2*sp2 +...3,4,5....)*wgen gdzie: soz - sila obrony zlodziejskiej atakowanego guba lzw - liczba zlodzieji wlasnych na gubie atakowanym wr - wspolczynnik rasowy (patrz wyzej) lz1- liczba zlodzieji od zlodzieji na pierwszym pakcie wr1- wspolczynnik rasowy zalodzieja na pierwszym pakcie (jak wyzej) sp1- sila paktu pierwszego (np. jesli 50% to mnozysz przez 0,5 albo dzielisz przez 2 2,3,4,5.... kolejne pakty jakie przewidujesz ze ma przeciwnik. maxyalnie moze byc 12 takich perturbacji jesli zalozymy ze przecinik ma same pakty zlodziejskie i kazdy o sile polowy. jesli ma same o sile calego paktu do maxymalnie moze byc oczywscie 6. wgen- wspolczynnik generalicji zlodziejskiej atakowanego guba (jak wyzej przy opisie ataku) --------------------
||
|
Written: Apr 22 2005, 9:44:56
|
|
|
|
To orientacyjnie ile potrzeba gubów na złodziejach ,aby zrobić skuteczne czyszczenie zakładając że czyścimy maga z 2 krzyżowymi paktami złodziejskimi .
|
| h a r d y |
Written: Apr 22 2005, 17:30:11
|
|
foczko: magowie nie maja ``krzyzowych`` zlodziejskich. tylko zlodzieje moga miec krzyzowe zlodziejjskie
jesli chcesz wyczyscic maga na dwoch paktach zlodzijeskich to sporo zlodzijei potrzeba. ciezko powiedziec ile bo to zalezy od ilosci zlodzijei (wielkosci gubow zlodzijeskich twoich i przeciwnika) oraz od generalicji zlodzijekiej jaka posiadasz na gubernatach i ras. tak srednio zeby pojsc prawie ``na pewniaka`` to z 4 gubernaty z nielza generalka by sie przydaly. ale to bardzo orientacyjna podpowiedz i zamiast sie tym sugerowac radzilbym usiasc i sprobowac sobie policzyc --------------------
| adios |
Written: May 9 2005, 14:01:55
|
|
Rycerz Group: Użytkownicy Posts: 113 Serwer PL: Serwer CZ: |
Mam takie pytanie, (jeżeli jest taka odp. to dajcie linka
Czy opłaca się na początku wojny złodziejami zniszczyć Pałac? Czy lepiej zrobić cos innego do osłabienia ataku? Zależy mi przede wszystkim na tym, aby osłabić 1 atak przeciwnika np. u goblina. Breserkera ciężko zniszczyć, a jak zburze pałac to osłabię 2 elitę. I czy można upić wojsko, które poszło do ataku? |
| Zuzek |
Written: May 9 2005, 14:06:00
|
|
Wwarrczący jeździec Group: Użytkownicy Posts: 146 Serwer PL: cierpie na f63...ktos jeszcze?? Serwer CZ: Bazyl, gdzie jestes?? Tesknie... |
niestety nie da sie upic woja idacego do ataku...
ja czesto niszcze kwatere genka , bardzo tania akcja, niby nic a jednak ten atak atakera troche slabszy a wogole to co wy tam wiecie o czyszczeniu -------------------- |
| Carox |
Written: May 9 2005, 22:40:49
|
Saper![]() Group: Użytkownicy Posts: 595 Serwer PL: Cursed Temple Serwer CZ: Zambia |
Złodzieje dają bardzo dużo informacji. Jako ,że udane akcje złodziejskie szpiegowieskie nie są wykrywane, to możemy posłać testy. siła 300K, 200K , 100K 50K na pare co ważniejszych gubów. Można z tego wywnioskować jaką siłę ma dany gub. Jako ,że RD to gra tak troszkę w ciemno to dopuki nie widzimy kto jest kim to raczej się nie opłaca. Owszem zakłada się pewne założenia , strzelając ale to jak ze wszystkim. Przeciwnik może zmienić pakty ( a nawet zawsze to robi) , może zmienić role. Ale jeśli widzimy ,że przeciwnik od kilki dni wali magią , atakami, a złodzii nie używa, albo używa do pomniejszych akcji , i np jeśli tych złodziei jest 3-4 to dobra nasza. Schematyczność i stałość daje nam możliwość zrobienia małego kuku.
Liczymy ile wynoszą odpowiednie siły złodziei. Czyścimy je gangami. Dodajemy założenie ,że przeciwnik ma 20-35K złodziei na gubie - bo raczej mało kiedy ma się więcej. Rujnujemy złodziei, krzyżując to z kontrolkami gangowymi naprzemiennymi po reszcie koalki. Kiedy już zakładamy iż złodziej się nie ostatnie stosujemy pewne akcje liczbowe jak: smokobójstwo, zranienie generała, wykrywanie paktów, wzniecanie buntu... Generalnie te początkowe śle się do 8, to wb śle się w ilości 20 i jest to najważniejsza akcja mająca na celu zrójnowanie popki. Dalej jak starczy złodziei burzymy domy(akcje siłowe) - moja ulubiona akcja:) I spece - polecam skarbiec, zajazd, sba, albo jak starczy złodziei to pospolite u jakiegoś obrońcy magicznego. Oczywiście obowiązkiem są akcje szpiegowskie wszelkiej maści ... Ile potrzeba gubów? Generalnie całą koalke da się radę szcyścić ok 7-11 gubami. Zależy od obrony. Akcja bardzo ryzykowna dlatego radze zostawić obrońców w domu. Są też odpowiednie zagrywki iż można rzucić magie, przejść na złodzieja. Przez co łatwo z zaskoczenia można zrobić czyszczenie. Wszelkie zagrywki taktyczne są tylko juz bajką , co sobie kto wymyśli. Czyszczenie daje efekt na następne przeliczenia. Gub z popką 0 podnosi się do 100 w bodajrze 19 tur. Jesli ma na sobie negatywną magie, ma porwanych ludzi np. 10% zostało, to odstawienie takiego guba zamiast 17 tur zajmie 30, zamiast 30 moze i 40. A im mniej ma się tur tym mniejsza mobilność i coraz ciężej w następnych dniach. Bo swoje trzeba albo odstać i poobrywać, albo odstawiać nie do końca idealnie. Zranieni generałowie to 3 dni wtopy w złodziejach i magii. Ataki wchodzą przeciwnikowi łatwiej. Brak genków ekonomicznych boli. I znowu strata tur. Znajomość paktów i potencjalnej strategii przeciwnik wykorzysta... Mało która koalka jest w stanie podnieść się po udanym czyszczeniu 17 gubów. Choć jeśli spodziewamy się czyszczenia to możemy zastosować inny fortel. Robimy większe podpórki złdodziei na gubach, część gubów zamieniamy na wojsko - posyłamy masę testówek wojskowych. Lub opcja b - robimy kontrczyszczenie bez aż tak dużego przełamania na złodziejach obronnych. Powodzenia w cięciu genków:) This post has been edited by Carox on Dec 21 2007, 0:05:47 |
| necro |
Written: May 9 2005, 22:58:32
|
||
umrzyk![]() Group: Developerzy Posts: 7802 Serwer PL: Pasqódne Schronisko Serwer CZ: |
Od kiedy udane akcje szpiegowskie sa niewykrywane? Jest tylko szansa na to, ze beda niewykryte, moze spora ale pare razy widzialem kto mnie udanie szpiegowal, wiec nie zawsze tak jest. --------------------
Mówi się, że Go ma 4000-6000 lat. To nieprawda - ma 15 000 000 000. Powstało wraz z Wszechświatem.
Jeśli szachy są królową gier to Go jest ich cesarzem. |
||
| Arjen |
Written: May 10 2005, 7:06:09
|
Spamująca Lama![]() Group: Użytkownicy Posts: 1734 Serwer PL: Serwer CZ: |
Carox- mi czasami na złodzieju popka lata z 80 do 0 i potem do 100 w 17 tur
a co do czyszczenia do ja korzystam z najłatwiejszego wzoru jaki moze być- 4 razy z niego skorzystałem, 2 razy weszło a 2 nie ale raczej tylko dlatego, że raz posłałem 1 WG na innego guba, a drugi raz pomyliłem się liczbach o 1 zero powiedzmy, że obrona guba to [razem z genkami i własnymi złodizejami] to 100k WG zabija WZA/2 ale maks. 30% złodzieji Czyli: 30% z 100k to 70k- obrona złodizejska po 1 akcji 100k-70k=30k- maks. ilość złodizeji zabitych przez 1 akcje 100k+ 2*30k= 160k- siła 1 akcji i potem dalej tak samo, ale druga akcja obliczana już przy obronie 70k itd. Łatwe i dosyć szybko się liczy --------------------
PL: Crystal Empire [Imp/Gdw], Glatz Horde [Gdw], Phish Mealthra [Gdz], Freak Legion, Wybrancy Khorna, Wyrzutki, Alea Iacta Est, Way of the Ninja, The Longest Day, Brand New Roma, Roma, MiaU [:D], PlayersDreamTeam
CZ:Crystal Empire [Imp/Gdw], Oblivion [Imp/Gdw], Argh! [Imp/Gdw] PL:Hellada |
Pages: (25) [1] 2 3 ... Last » |
![]() ![]() ![]() |