RedDragon Forum

Pages: (25) 1 [2] 3 4 ... Last » ( Go to first unread post ) Reply to this topicStart new topicStart Poll

> Sztuka walki złodziejami od A do Z., Szybka pomoc dla GDZ.
Zuzek
Written: May 10 2005, 9:53:55
Quote Post
Wwarrczący jeździec

Group: Użytkownicy
Serwer PL: cierpie na f63...ktos jeszcze??
Serwer CZ: Bazyl, gdzie jestes?? Tesknie...

QUOTE (adios @ May 9 2005, 14:42:36)
habibti To pochwal się swoją wiedzą na temat czyszczenia atakerów u przeciwnika.

nie musze Ci nic udowadniac...dla mnie nie ma roznicy czy ataker, czy mag czy obronca, jesli akcje wyliczone perfekcyjnie wszytsko musi wejsc, zadko kiedy mi sie nie udaje... ph34r.gif moje najlepsze czyszczenie, oczywiscie 17 gubow:), pierwasza moja wojna tej erki, po 2 dniu ww smile.gif

--------------------
zuzek junior

compulsive gambler
PM
Carox
Written: May 10 2005, 10:34:07
Quote Post
Saper

Serwer PL: Cursed Temple
Serwer CZ: Zambia

To ma celu zbadanie siły na jaką się broni. Mozemy puscic po 1K złodziei na szpiegi, po 10 K. Szpiegowskie nie zabijaja złodziei wroga więc można wykryć czy jest obrona. Generalnie jak już czyścić to całośćsmile.gif

Necro - w instrukcji było inaczej:D

Aryeen - jak nie masz negatywnej, umiejetnie manipulujesz płacami, wszystko ładnie odstawiasz to tak:) Ale jak masz 0 , chcesz dojsc do 100 to jest 19 x klik:) sprawdzałem:D
PMEmail PosterGadu-Gadu
Zuzek
Written: May 10 2005, 21:29:38
Quote Post
Wwarrczący jeździec

Serwer PL: cierpie na f63...ktos jeszcze??
Serwer CZ: Bazyl, gdzie jestes?? Tesknie...

oki madrale heh no to sprawdzian......gub ma polowke o ile obnizacie akcje.....gub ma cwiartke i wtedy o ile?

--------------------
zuzek junior

compulsive gambler
PM
necro
Written: May 10 2005, 21:35:50
Quote Post
umrzyk

Group: Developerzy
Serwer PL: Pasqódne Schronisko
Serwer CZ:

habibti:
pakt 50% - obnizam o 15% kazda akcje
pakt 25% - o 7,5%
2 pakty po 22,5% - o 7%

wyjatek to kilka pierwszych akcji jak gub ma wlasnych zlodziei jeszcze, wtedy obnizam bardziej.

--------------------
Mówi się, że Go ma 4000-6000 lat. To nieprawda - ma 15 000 000 000. Powstało wraz z Wszechświatem.

Jeśli szachy są królową gier to Go jest ich cesarzem.
PMEmail Poster
Szatan Śmierci
Written: May 11 2005, 12:29:14
Quote Post
Rycerz

Serwer PL: OP / ET / AG / PCK / OBOP / ASP / WTK Soplica i wiele innych...
Serwer CZ:

QUOTE (Carox @ May 9 2005, 22:53:49)
I spece - polecam skarbiec, zajazd, sba, albo jak starczy złodziei to pospolite u jakiegoś obrońcy.

Nie ma to jak zburzyc na obroncy skarbiec a potem na dokladke jeszcze pospolite ohmy.gif efekt bedzie niesamowity... nie dosc ze nie bedzie mial juz obrony z naukowcow to w dodatku nie podniesie sie bo stracil skarbiec!

ale... co ten skarbiec wlasciwie robi? :>

Szpiegowskie nie zabijaja złodziei wroga więc można wykryć czy jest obrona.

Nie?! ohmy.gif

sad.gif a ja myslalem ze sie nie wyswietla tylko... ale ze mnie glupek tongue.gif
PMEmail PosterGadu-Gadu
Mysza
Written: May 14 2005, 17:03:46
Quote Post
Ogr

Serwer PL: Koniec
Serwer CZ: Koniec

QUOTE (Necro Power @ May 10 2005, 21:48:50)
pakt 50% - obnizam o 15% kazda akcje
pakt 25% - o 7,5%
2 pakty po 22,5% - o 7%

Hieh... fakt smile.gif na 100% tobie wszystko wchodzi tongue.gif tylko jak ja bym czyscil to bym uzyl mniej zlo tongue.gif bo progi sa inne tongue.gif (czytaj troszke wyzsze tongue.gif)

--------------------
Oto widzę ojca swego.
Oto widzę matkę swoją, siostry swoje i braci.
Oto widzę długi szereg tych, którzy byli przede mną.
Oto ich zew, bym zajął wśród nich miejsce w Valhalli, gdzie bohaterowie żyją wiecznie.
The End.
PMEmail PosterICQGadu-GaduTlen
necro
Written: May 14 2005, 17:40:29
Quote Post
umrzyk

Serwer PL: Pasqódne Schronisko
Serwer CZ:

Mysza:z doswiadczen wiem, ze sa nizsze niz 19% i 9,5%, czyli zostaje 4% i 2% zaleznie od akcji, czyli maksymalnie zuzywam o 18% zlodziei za duzo jesli dobrze pamietam wzor na sume wyrazow ciagu geometrycznego, wole miec 1 czy 2 guby na zlodziejach wiecej niz poslac nieudane czyszczenie.

--------------------
Mówi się, że Go ma 4000-6000 lat. To nieprawda - ma 15 000 000 000. Powstało wraz z Wszechświatem.

Jeśli szachy są królową gier to Go jest ich cesarzem.
PMEmail Poster
h a r d y
Written: May 14 2005, 23:54:20
Quote Post
Saper

Serwer PL: byt
Serwer CZ: niebyt

no to ja was moze pogodze troche biggrin.gif

skoki oczywscie nie liczac tych ktore zdejmuja komando wlasne guba (bo te sa duzo wieksze od reszty)

0,5paktu=20%
0,25=10%
0,225=9%

to sa skoki zakladajac ze sama udana akcja zabija 10% zlodzieji (nikt tego nie wie napewno) ale powinno sie zakladac minimalnie mniejsze skoki dla pewnosci tak jak robi to necro power biggrin.gif tylko troche przesadza bo to naprawde ulamki procentow nalezaloby zmiejszyc te skoki dla pewnosci. ja jak mowilemprzy danym zalozeniu uzywam tych ktore napisalem bo i tak nikt jeszcze nie udowodnil ile DOKLADNIE zabija sama udana akcja. jesli ktos to poda to mozna to bezproblemowo uscislic o te dziesietne procenta. biggrin.gif

a tak naprawde to zeby oszczedzic zlodzieji to trzeba policzyc dobrze te skoki pierwsze ktore zabijaja komando wlasne tongue.gif bo tu najwieksze oszczednosci zlodzieiji. niestety nie ma na to ustalonego skoku bo to zalezy od wielkosci atakowanego guba, ras bioracych udzial w obronie no i zalozen komanda jakie przyjmiemy tongue.gif

--------------------
co nam po boskości umysłów, skoro jeść, spać i jeszcze parę innych rzeczy trzeba robić

C U DO like me

Storm Invaders GD, Hyboria zawsze w sercu mym
PMEmail PosterGadu-Gadu
joyko
Written: May 15 2005, 10:53:27
Quote Post
Bro'Var

Serwer PL: przerwa...
Serwer CZ: :)

a janie rozumem o co chodzi z tymi skokami

"0,5paktu=20%
0,25=10%
0,225=9%
"jak to napsiał hardy

i jak to napisal Necro power "pakt 50% - obnizam o 15% kazda akcje
pakt 25% - o 7,5%
2 pakty po 22,5% - o 7%
"

o co w tym chodzi??reszte zrozumiałęm i to dobrze...policzyłem obrone Wg wzoru od Hardego(miałem dane które mi na to pozwoliły) i tak samo z wzorem Aryeena , ale o co chodzi z tymi skokami to ja nie iwem...czy ja od tego wyniku co mi wyszeł mam jakieś -7,5% odjąć??

a jeżeli tak , to ile mam iodjąć od tego , jezeli obrońca (bo na niego lece) mka pakt złodziejski o sile 35%??

--------------------
radze nie wchodzić...PL:Aktualnie nic...wcześniej:Schizophrenia2(klik) , Wolne Miasta(GD) , Hyperion(klik)

CZ:a kogo to obchodzi??:)
nacpany kot-metalowiec :P
PMEmail PosterGadu-Gadu
h a r d y
Written: May 15 2005, 12:32:16
Quote Post
Saper

joyko ok jeszcze raz powoli. przy czyszczeniu robisz malejaca sekwencje wojen gangow.

w praktyce pierwsze akcje musisz policzyc sam. nastepnych jednak liczyc nie musisz tak naprawde- ulatwiajac sobie zycie (bo komu chce sie liczyc np. 30 kilka akcji wg tongue.gif ). jak juz policzysz akcjepierwsze ktore zdejmuja komando wlasne atakowanemu no i oczywscie zabijesz czesc zlodzijei obroncom zlodzesjkim to dalej juz zachodzi stala prawidlowosc - tzw. skoki procentowe, przeskoki, obnizanie procentowe - pozostalych akcji, ktore to wyzerowac maja atakowanego z obrony zlodziejskiej ktora dostaje przez pakty.

na przykladzie:
puscilem dajmy na to te pierwsze wyliczone 5 akcji wojen gangow- w tym czasie zabite zostaje komando wlasnego atkoawanego np . 20k zldoieji mial. ale zostaje mu jeszcze obrona z paktow. wtedy juz tak naprawde liczyc nie musisz tylko wysylac wg skokow kolejne akcje. chodzi o to ze jak np zakladasz caly pakt czyli o sile 50% (0,5) to kazda kolejna akcja ma byc mniejsza od poprzedniej o 20% (tam w zakldce zlodzieje masz takie specjalne pole ``o ile obnizac kolejna akcje``. i tak wysylasz kolejne akcje az obrona zlodziejaka atakowanego bedzie bliska zeru.

to ulatwia wysylanie czyszczen i robi sie je szybciej- ot takie ulatwienie biggrin.gif jeno slabo dziala przy czyszczeniu ``prostym``-przez zldozieja bo wtedy trzeba wyliczac niemal kazda akcje recznie i nie mozna posluzyc sie skokami tongue.gif

--------------------
co nam po boskości umysłów, skoro jeść, spać i jeszcze parę innych rzeczy trzeba robić

C U DO like me

PMEmail PosterGadu-Gadu
Mysza
Written: May 15 2005, 12:40:45
Quote Post
Ogr

Serwer PL: Koniec
Serwer CZ: Koniec

Na karasiach sa po prostu skoki jak u normalnego guba tylko pakty inaczej sie liczy tongue.gif 0.5 to 0.425, 0.45 to 0.3825 i tak dalej wink.gif

--------------------
Oto widzę ojca swego.
Oto widzę matkę swoją, siostry swoje i braci.
Oto widzę długi szereg tych, którzy byli przede mną.
Oto ich zew, bym zajął wśród nich miejsce w Valhalli, gdzie bohaterowie żyją wiecznie.
The End.
PMEmail PosterICQGadu-GaduTlen
joyko
Written: May 15 2005, 13:45:53
Quote Post
Bro'Var

Serwer PL: przerwa...
Serwer CZ: :)

@hardy : no już rozumiem.
a ile to bedzie dal krasia , któy normaklnie by mial35% , ale ma to zaniżanie??
i jak jest z tym zaniżaniem??

bo policzyłem wg wzrou że siła obrony:
SOZ=(15K*0,85+235K*1,2*0,20)*1,1

i sprawa sie tyczy tego 0,20...bo hobbit daje mu 35% , tylko żę kraś ma spadek o 15%...i czy to będzie 35-15 czy 35-15%różnica taka że 35-15 to będzie 20 , a 35-15% to bedzie 0,2975

to jak to będzie??

--------------------
radze nie wchodzić...PL:Aktualnie nic...wcześniej:Schizophrenia2(klik) , Wolne Miasta(GD) , Hyperion(klik)

CZ:a kogo to obchodzi??:)
nacpany kot-metalowiec :P
PMEmail PosterGadu-Gadu
h a r d y
Written: May 15 2005, 18:34:04
Quote Post
Saper

nie joyko. troche sie zaplatales. jeszcze raz tym razem postaram sie maxymalnie zrozumiale i z przykladami biggrin.gif

czyszczenie polega na sekwencji akcji wojen gangow, ktore niszcza obrone zlodzijeska atakowanego do blisko zera. po WG nastepuje ``zrzut``, ale nie o tym teraz, tylko o sekwencji WG.

obrona wroga sklada sie ze zlodzieji wlasnych (komanda) i sily zlodziejskiej, ktora dostaje poprzez pakty zlodziejskie od swoich obroncow zlodzijeskich. sila paktow zlodzijeskich moze byc rozna tak wiec obrona takiego guba moze byc rozna. jakie pakty zalozymy to juz indywidualna kwestia GD. najczesciej mozna zalozyc ze atakowany gub ma:
-pelny pakt- sila takiego paktu to 50% (0,5)
-polowe paktu- sila takiego paktu to polowa pelnego 25% (0,25)
-dwa pakty polowkowe- sila paktow to 2x22,5% (0,225)

pierwsza akcja wg jest bardzo wazna i musi byc dokladnie policzona, aby zabic max obrony wroga.
liczy sie ja nastepujaco:
1wg=SOZ*wgen+((lzw+lzo1*p1+lzo2*p2+...)*0,3)/0,5, gdzie:

1wg- pierwsza akcja sekwencji wojen gangow

SOZ-sila obrony zlodziejskiej=komando wlasne*bonus rasowy+liczba zlodzieji obr1*bonus rosowy1*sila paktu1+liczba zlodzieji obr2*bonus rasowy2*sila paktu2 ....

wgen- wspolczynnik generalicji zlodziejskiej (jak zakladamy genka 10% to 0,1)

lzw-liczba zlodzijei wlasnych
lzo- liczba zlodzjei obroncy zlodziejskiego
p- sila paktu
0,3-wlasciwosc akcji WG z manuala- Nie licząc strat złodziei spowodowanych sama akcją, dodatkowo zadane zostaną straty równe WZA/2,
jednak maksymalnie 30%.

0,5- wlasciwosc akcji WG z manuala-Nie licząc strat złodziei spowodowanych sama akcją, dodatkowo
zadane zostaną straty równe WZA/2
, jednak maksymalnie 30%.

jak mamy juz pierwsza akcje mozemy liczyc nastepne. jednak musimy w kazdej uwgzlednic ze obrona przecinwika bedzie mniejsza. o ile mniejsza i jak to policzyc?

napewno beidze mniejsza o wza/2 ale max 30%- czyli jesli dobrze wszystko zrobilismy w poprzedzajacej akcji to o 30% zlodzijei wlasnych, 30%*sila paktu obr1 zlodzijei, 30%*sila paktu2 zlodzieji itd. (czyli jesli pakt ma sile0,5 to zabije mu 15% zlodzijei
ale to tylko tak na pierwszy rzut oka wyglada biggrin.gif

tak naprawde ginie wiecej zlodzieji

komando wlasne ginie w nastepujacy sposob:
liczba zlodzieji*0,3+liczba zlodzieji*0,1+powirzchnia guba/20

w slowach:spadek komanda wlasnego= 30%zldozieji wlasnych w wyniku dzialania wg+10% zldozieji wlasnych w wyniku powodzenia samej akcji+dodatkowo WG zabija ilość złodziei równą powierzchnia/20, ale tylko znajdujących się w atakowanym państwie.

liczba zlodzieji przez pakt ginie w nastepujacy sposob:
(liczba zlodzieji obroncy*0,3+liczba zlodziji obroncy*0,1)*wspolczynnik sily paktu

w slowach:iloczyn sily paktu z 30% zlodzieji obroncy ginacych od wg i z 10% zlodzieji ginacych od powodzenia akcji

jak juz obliczymy straty atakowanego dokladnie to odejmujemy te straty od liczby zlodzijei jaka mielismy w akcji poprzedzajacej i liczymy sile WG wg tego samego wzoru
i w ten sposob liczymy az do wyzerowania komanda wlasnego na atakowanym gubie.

jak juz gub atakowany nie ma zlodzieji a jedyna jego obrona to obrona przez pakty mozemy dla ulatwienia zastosowac ``skoki procentowe``, ktore sa pozniej niezmienne dla danego zalozenia sily paktu/ow. mozna oczywscie w w/w sposob liczyc kazda akcje az do wyzerowania guba ale to zabiera wiele czasu a wnioek do jakiego dojdziemy bedzie ten sam czyli:
po pierwszych akcjach zdejmujacych komando wlasne, procentowe obnizanie sily kazdej kolejnej akcji jest constans.

pierwssze akcje zerujace komando wlasne oczywscie trzeba sobie wyliczyc samemu gdzy tu nie ma constans a skoki tych akcji zaleza od bonusow rasowych, powierzchni guba i liczby komanda wlasnego ktore zakladamy (np. to ktore znamy z orlich oczek dzien wczenisje rzuconych)

teraz przyklady:
zalozenia (genka/i zlodzieji atakowanego dla ulatwienia zakladamy na 0%):
1 czyszczycimy dzina(wposlczynnik rasowy 1) 20k ziemi ktory ma 10k komanda wlasnego a broni go paktem pelnym 50% ludzik (wspolczynnik rasowy 1,1)z 100k zlodzieji
2 czyscimy robaka (wsp, ras, 0,8) 20k ziemi ktory ma 10k komanda wlasnego a broni go paktem pelnym 50% ludzik z 100k zlodzieji

sily wg
----1 ----skok ------2 -----skok
1 101000 00% 99000 00%
2 76000 25% 75000 24%
3 57600 24% 57200 24%
4 43830 24% 43800 23%
5 34815 21% 34816 21%
6 27853 20% 27853 20%
7 22283 20% 22283 20%
8 17826 20% 17826 20%
...

to jest przyklad jak roznia sie skoki pierwsze zdejmujace komando od rodzaju rasy atakowanego guba. oczywscie to tylko jedna z roznic czym roznia sie sekwencje od siebie. ale z tego przykladu widac ze:

WG zdejmujace komanda musza byc liczone recznie a skoki sa nieschematyczne i zaleza od kilku rzeczy np. bonus rasowy, liczba komanda itd. , jednak dalsze WG wpadaja juz w schemat i mozna je wysylac przy uzyciu samych skokow (taka zakladaka w zlodziejach ``nastepna akcje obnizaj o``)

skoki dalsze zaleza tylko od sily paktu/paktow i rysuja sie nastepujaco:
w rasach o normalnych paktach zlodzijeskich:
pakt-skok
0,5-20%
0,25-10%
(2x)0,225-9%

tak naprawde to skoki sa prawdopodobnie minimalnie nizsze bo nie wiadomo ile zlodzijei dokladnie ginie od samej przeprowadzonej z powodzeniem akcji zlodziejskiej. tu przyjete jest 10%, ale moze gnac troszke mniej wiec dla pewnosci nalezaloby obnizyc o kilka dziesiatych proceta skoki tongue.gif ja uzywam zalozenia 10% wiec tak to sie przedstawia biggrin.gif

uff mam nadzieje ze w miare zrozumiale wyszlo tongue.gif

edit: tak na paktach na krasiach wkradl sie blad biggrin.gif wkrotce bedzie poprawione

--------------------

C U DO like me

PMEmail PosterGadu-Gadu
Written: May 15 2005, 21:48:12
Quote Post

Group:
Serwer CZ:

Warn: (0%)
-----

QUOTE (h a r d y @ May 15 2005, 17:47:04)
-pelny pakt- sila takiego paktu to 50% (0,5) lub w przypadku krasi 35% (0,35)

to isę chyba wkradł malutki błędzik, a mianowicie:

pakty kraśka są o 15% słabsze, ale nie odejmujesz tego od 0,5 tylko odejmujesz 0,15 tej liczby, czyli w naszym wypadku 7,5% tongue.gif a to oznacza że wydajność paktu wynosi 42,5% biggrin.gif
PMEmail Poster
Watson
Written: May 16 2005, 9:51:45
Quote Post
Ogr

Serwer PL: Administrators, jaaaa!!!11
Serwer CZ:

Boże, widzisz te bzdury i nie grzmisz?

Kraś nie ma mniejszej wydajności paktu tylko mniejszą z nich obronę. A liczy się to tak, jakby miał dodatkowo generała dającego mu -15%...

--------------------
We are the knights who say ... NNii !!
We want ... a shrubbery!!
DNA 1.0 beta - następne GT
Temat do spostrzeżeń, wniosków, dyskusji
PMUsers WebsiteGadu-Gadu

0 User(s) are reading this topic (0 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

Topic OptionsPages: (25) 1 [2] 3 4 ... Last » Reply to this topicStart new topicStart Poll